Megemlékezés Óváriban

Megemlékezés Óváriban
Szatmár megye – Vasárnap az óvári református templomban vette kezdetét az egyházközség és az RMDSZ helyi szervezetének közös megemlékezése.

Igaz Árpád óvári református lelkipásztor igehirdetésében figyelmeztetett arra, hogy az emberek mennyire eltávolodtak Istentől. Isten Izráel népének történetében példát ad számunkra, hogyan kell tanuni a múlt hibáiból, és hogyan kell megtalálni a hozzá visszavezető utat. Nemzeti imánkban a jókedvért, a bőségért, a védőkarért, a víg esztendőért, a megmaradásért könyörgünk, de vannak köztünk olyanok is, akik mindent megtesznek azért, hogy elvesszen nemzetünk.

Szénás Barnabás, az RMDSZ óvári szervezetének elnöke arra hívta fel a hallgatók figyelmét, hogy vonjanak mérleget az elmúlt húsz év történéseiről. Marosvásárhelyen sikerült összeuszítani két nemzetet azoknak, akik azt akarták, hogy mi, magyarok eltűnjünk Európa szívéből. Ma már szabadon ünnepelhetünk, templomaink mégis egyre üresebbek, egyre kevesebben vannak azok, akik részt vesznek a megemlékezéseken és akik megpróbálnak beleszólni sorsuk irányításába. Beszélhetünk a szabadságról, nem zavarja meg senki ünnepeinket, de a pusztítni vágyó szellem ott settenkedik körülöttünk, hogy kihasználja minden hibánkat. Ne hagyjuk üresen templomainkat, ne hagyjuk bezárni iskoláinkat, mert ezekben él a nemzet és az anyanyelv, figyelmeztetett az RMDSZ-elnök. Az óvári iskolások műsora után megkoszorúzták a hősök emlékművét.