Megelőzhető áradások és tüzek

Megelőzhető áradások és tüzek
Az elkövetkezendőkben vegyes bizottságok ellenőrzik, hogy a lakosok karbantartják-e a házaik előtti árkokat. A tarlótüzekről is szó esett az ISU Crișana csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Amint Sorin Caba ezredes, a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU Crișana) vezetője elmondta, megyénkben gondot okoz, hogy az önkormányzatok gyakorta elhanyagolják a fennhatóságuk alatt lévő vízmedrek karbantartását, így a folyók, patakok hosszabb esőzések következtében megáradnak; hasonlóképpen, a lakosok nem tisztítják meg a házuk előtti árkot, mely idővel eltömődik, s nagy mennyiségű csapadék esetén a víz elönti az udvarukat.

Terminusok

Mindezek miatt az elkövetkezendő hetek során a prefektúrák, a katasztrófavédelmi felügyelőségek, valamint a környezetvédelmi őrségek képviselőiből álló vegyes bizottságok ellenőrzik országszerte – így Bihar megyében is – mind a víz medreket, mind a magánháztartások előtti árkokat. Bihar megyében főleg azokon a településeken ellenőriznek majd, ahol korábbanáradások voltak. Egyelőre nem bírságolnak, viszont ott, ahol elhanyagolt vízmedreket és árkokat találnak, figyelmeztetnek és egyúttal megszabnak egy terminust, amíg az érintetteknek orvosolniuk kell a gondokat. Amennyiben ezt nem teszik meg, az ellenőrzés következő fázisa során lényeges pénzbírságot szabhatnak ki számukra, mondta el az ezredes, aki szerint régen természetes volt, hogy a lakosok kitisztították az árkokat, de mostanra ez valamiért „elfelejtődött”.

Veszélyes szokás

Időszerűvé válnak a tarlóégetések, melyek az elmúlt évek során rengeteg gondot okoztak megyeszerte, mondta el az ISU főfelügyelője. A lakosoknak fontos tudniuk, hogy a tarlóégetések rendkívül veszélyesek, s nem véletlen, hogy ehhez több engedélyt is be kell szerezniük és szigorú biztonsági szabályokat kell betartaniuk. Mint elhangzott, jelenleg kizárólag bizonyosnövénybetegségek megfékezése céljából lehet kérni a környezetvédelmi ügynökségtől a tarlóégetés jóváhagyását, az érintett terület megtisztítása nem elegendő ok. A környezetvédelmi engedélyt követően a polgármesteri hivatal jóváhagyását is meg kell kapniuk az érintetteknek, tudtuk meg.

Az ISU főfelügyelője kihangsúlyozta: a tarlóégetés akár emberéletet is követelhet. Egyes magasabb növények égésesorán sok füst képződik, s ha mondjuk megfordul a szél, az ember egyszer csak hatalmas füst és tűz közepette találhatja magát és már azt sem tudja, merre meneküljön. „Több esetben fordult elő, hogy az utolsó pillanatban mentettünk ki embereket, akik az égő tarlón rekedtek. Ha késünk, élve égtek volna el” – mondta Sorin Caba. Leggyakrabban pedig az történik, hogy az emberek meggyújtják a tarlót és otthagyják. Utána a tűz elterjed és amikor már lakóházakhoz közelít, akkor az érintettekszokták értesíteni a tűzoltókat.

Mint hozzátette, véleménye szerint csak nagyobb farmoknállehet biztonságosan megszervezni a tarlóégetést – ahol barázdát tudnak húzni, hogy a tűz ne terjedhessen el, s ahol rendelkeznek a szükséges oltóeszközökkel, ciszternákkal, s egyúttal több személy tartja figyelemmel a tüzet.

Nem bírságoltak

A legnehezebb évük 2012-ben volt, amikor csak március folyamán hatszáz tarlótűzhöz kellett kiszállniuk Bihar megyében. Utána valamelyest javult a helyzet, tavaly például 275 ilyen esethez hívták ki őket. A kiszabható pénzbírság 1000 és 2500 lej közötti – viszont az eddigiek során nemigen bírságoltak, vagyazért, mert nem találták meg azt a személyt, aki a tüzet gyújtotta, vagy csupán „idős néniket” találtak a helyszínen, akikmaguk is nagyon megijedtek, s akiket csak figyelmeztettek – mondta el a főfelügyelő.

Neumann Andrea

Címkék: , ,