Megelmékezés és táblaavatás

Megelmékezés és táblaavatás
Bihar megye – Vasárnap a Nagyvárad-újvárosi református templomban megemlékeztek a 130 éve született Ady Endrérõl, majd Ady-emléktáblát lepleztek le az egyházkerületi székhelyen.

Vasárnap délelőtt tíz órától Sándor Lajos lelkipásztor hírdetett igét a Nagyvárad-újvárosi református templomban. János Jelenéseinek könyvéből vett igére fűzve fel prédikációját elmondta: bezárkózó életet élő emberek vagyunk, pedig úgy látszik, hogy ez a világ a nyíltságról szól. Pedig a felolvasott ige figyelmeztet,  hogy Krisztus zörget az ajtónkon és bebocsáttatásra vár. Isten nem semlegesnek, “langymelegnek” akar látni bennünket, hanem olyannak, akik felfogják ki hívja őket. Azért zörget Isten az ajtónkon, mert látja, hogy az örökkévaló értékeket múlandó értékekkel cseréljük fel, és a mai, reklámokkal teletűzdelt világ is erre csábít. Akarjuk visszacserélni a múlandó értékeket az Isten felkínálta örök értékekkel, hírdette a lelkipásztor.

Adyra emlékezve

Az istentisztelet után rövid ünnepség következett: dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész, az Anyanyelvi Konferencia elnöke új könyvének, az Erdély Adyja című kötete kapcsán emelkedett szólásra. Az egybegyűlteknek elmondta, hogy Ady sokkal hitelesebben, érvényesebben fogalmazta meg már száz évvel ezelőtt a magyarság sorskérdéseit, mint ahogy azt mai politikusok teszik. A magyar történelem egyik tragédiája abból fakad, hogy bizonyos kérdésekre nem tudunk végérvényes válaszokat adni, de Ady költészete ma is aktuális. “Olvassuk ma is Adyt, saját magunkkal fogunk találkozni” – zárta szavait Pomogáts Béla. Ezután a szervezők nevében Barabás Zoltán a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója Ady-emlékplaketteket nyújtott át Püski András országgyűlési képviselőnek, Székehyhidi Ágoston írónak, dr. Pomogáts Béla irodalomtörténésznek, Serfőző Simon költőnek és Szentpály-Juhász Imre lelkipásztornak.

Táblaavatás

Ezek után a hívek egy része átvonult az egyházkerületi székhely belső udvarára, ahol leleplezték az Ady Endre emléktáblát, Deák Árpád képzőművész alkotását. Ünnepi beszédet tartott Székelyhidi Ágoston író, politikus, aki elmondta: Ady hagyatéka nélkül gyengébb lenne közösségi erőnk. Ady munkássága nemzeti önazonosságunk újraélesztésének alapja lehet. Beszédet mondott még Serfőző Simon, Püski András és Csűry István püspökhelyettes, majd megkoszorúzták az emléktáblát.

 

Pap István