Megegyezés? Aligha

Egyre kevesebb esélyt lát az RMDSZ-szel való megegyezésre Tőkés László és Szilágyi Zsolt. “Addig nem lehet szó közös listáról, amíg az RMDSZ nem változik meg és nem kapunk alapvető garanciákat a szövetségtől”, mondta tegnap Nagyváradon egy sajtótájékoztató keretében Tőkés László püspök.

Tőkés, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az RMDSZ-szel az EP-választásokról folytatott tárgyalások kapcsán mondta, hozzátéve, hogy egyetért Eckstein Kovács Péter RMDSZ-es szenátor javaslatával, aki egy rendkívüli RMDSZ kongresszus összehívását szorgalmazta. “A jövő pénteki tárgyalás eredményétől függetlenül a tárgyalás híve vagyok, és abban megegyezhetünk, hogy az EP-választások idején ne folytassunk ellenséges kampányt, ha az én jelölésem és az RMDSZ lista párhuzamosan fut majd” – hangsúlyozta. Szilágyi Zsolt az EMNT alelnöke leszögezte: “nekünk nem szükséges megegyeznünk az RMDSZ-szel, és nem is látjuk értelmét ennek amíg nem hajlandóak belemenni a nemzeti egyeztető kerekasztal megalakításába és a támogatási rendszer megváltoztatásába.”

Szomorú dolgok

“Szomorú, hogy Markó Béla üdvözli a Gyurcsány – Geoana találkozót és az azon elhangzott beszédek tartalmát. Gyurcsány Ferenc tulajdonképpen az Európában működő autonómiamodelleket tagadja meg kijelentéseivel” fejtette ki véleményét Szilágyi Zsolt, majd hozzátette: “szomorú az is, hogy Gyurcsány Ferenc fontosabbnak tartja a határon átnyúló szocialista-szocialista párbeszédet mint a határon túli magyarsággal folytatott párbeszédet.” Végezetül a sajtó munkatársai Tőkés László véleményét kérték a nemzetközi szinten is nagy sajtóvisszhangot kavart Magyar Gárda megalakulásáról, aki azt válaszolta, hogy nem ismeri a gárda programját, ezért nem tud érdemben véleményt formálni róla, azt azonban hozzátette, hogy véleménye szerint a szervezet megalakulása egy provokáció, mely a jelenlegi magyar kormány számára kedvező.