Megdöbbentõ tragédia Várasfenesen

Megdöbbentõ tragédia Várasfenesen

Rendõrségi közlemény alapján jelent meg kedden egy rövid hír egy Várasfenesen történt, halálos kimenetelu balesetrõl. Mint kiderült, nem éppen úgy történtek a dolgok, ahogyan a közleményben állt.

Bukósisak nélkül, tapasztalat hiányában és túlzottan sebesen motorozott, emiatt pedig felborult, és a sérülésekbe belehalt a hír szerint a helyi B.L., utasát kórházba szállították. Kedd folyamán többen is telefonáltak szereksztõségünkbe, jelezve, az eset egészen másképp történt. Ennek jártunk utána, és kiderült: igazuk van.

Virrasztóba készült…

Szerda reggelre esett elõször hó Várasfenesen, a környezõ hegyek azonban már korábban hósapkát öltöttek. A gyönyörû látvány azonban szinte senkit sem érdekel a településen, minden általunk megkérdezett a szombati tragédia hatása alatt volt. Az áldozat felesége, Benedek Helga, illetve édesanyja, Benedek Emilia fogadott a családi ház udvarán. Elõször rosszallásukat fejezték ki, hogy „hogyan lehet olyat megírni, ami nem úgy történt”, majd elmondták, mi is történt a szomorú napon (a történetet hasonlóan mesélték el még többen is, akiket megkérdeztünk). Benedek Leventét, aki a közeli Belényesben eladóként dolgozott, szombaton  délután otthonában felkereste sógora, Marosán Lajos, akivel megbeszélték, hogy együtt mennek el virraszóba (!), tudniillik halott volt a faluban. Benedek felajánlotta, hogy sógorát motorral hazaviszi, hogy az átöltözzön, együtt ültek motorra. Már szürkület volt, s hogy mi is történt, az a nyomokból pontosan kiderül, vélte a könnyek között mesélõ fiatal özvegy, s a szintén özvegy édesanya: az utcán a domb felé lakó M.A.M. egy farönköt húzatott át a túloldalról udvarára, a kifeszített sodronyon nem volt semmi jelzés, és mellette sem állt senki figyelmeztetni a veszélyre. A motoron érkezõk a huzalnak ütköztek, mindketten leestek a jármûrõl, az elõl ülõ Benedek Levente arca összeroncsolódott, halálát állítólag a saját vére okozta fulladás idézte elõ pillanatokon belül. Utasa is arcán sérült, õt kórházban ápolják.

Nem akarta, gondatlan volt

Igaz, hogy sisak nélkül motoroztak, de az sem lett volna mentség, akkor a nyakukat érte volna a huzal, vélték a hátramaradottak, hozzáfûzve: nem igaz viszont, hogy tapasztalatlan volt, az sem, hogy a sebesség miatt egyszerûen felborult, és az sem, amit a faluban egyesek terjesztettek, hogy alkoholos befolyásoltság alatt voltak. Az általunk megkérdezettek azt is egyhangúan állították, hogy M.A.M. csak másnap, a bizonyítékok láttán ismerte el, minden úgy történt, ahogyan a nyomokból kiderül. Természetesen utóbbit is meg kívántuk szólaltani, de a kapott címen senki nem nyitott ajtót, egy arra járó állította, az illetõ Nagyváradra utazott, a rendõrségre. „Mi tudjuk, hogy nem akarattal tette amit tett, hanem gondatlan volt. Nem is kívánjuk mi, hogy börtönbe kerüljön, mert az nem hozza vissza a Leventét, meg egyébként is egy jóravaló és fiatal ember, de az igazság kerüljön napvilágra”, mondták az asszonyok, akik nem akartak fényképezõgép elé állni.

A fenesi baptista közösség temetõjéhez a kultúrház mellett vezet igen sáros út, az olvadó hó patakot indított rajta a dombról. A legmagasabb ponton friss sírt lepnek el a koszorúk. A 37 éves elhunyt 14 év házassság után 31 éves özvegyet, egy 14 éves fiút és egy 9 éves kislányt hagyott hátra.

 

Rencz Csaba