Megbukott a referendum

Megbukott a referendum
53.383 személy, vagyis a nagyváradi választópolgárok 28,24 százaléka járult az urnák elé vasárnap a Nagyvárad és Szentmárton fúziójáról szóló megismételt referendumon.


Mint ismeretes, ahhoz, hogy a referendum eredménye érvényes legyen, a szavazati joggal rendelkező személyeknek legalább harminc százaléka kellett volna szavazzon a tegnapi helyi választáson, viszont a nagyváradiaknak mindössze 28,24 százaléka vett részt a referendumon, így az megbukott. A 189.028 nagyváradi választópolgár közül 53.383 váradi lakos szavazott, közülük 51.996 személy igennel, 1043 polgár nemmel szavazott, 344 voks érvénytelen volt.

Incidensek

Sütő Tibor, a városi választási iroda RMDSZ-es tagja beszámolt arról, hogy napközben a 143 szavazókörzet egyikében sem történt komoly incidens, mindössze két nemzeti liberális párti (PNL) urnabiztost kellett figyelmeztetni, hogy ne buzdítsák a szavazásra érkezőket arra, hogy hívjanak másokat is voksolni. A nap végén azonban egy komolyabb incidens zavarta meg az amúgy nyugodtan, szabályosan zajló választási eljárást. A városi kórházból 59 kérvény érkezett mobil urnás szavazásra. A 79. számú szavazókörzetből vittek mozgóurnát az egészségügyi intézménybe, ahol szavaztak a kérvényezők. Urnazárás után a 79. szavazókörzet mozgóurnájában a számláláskor viszont huszonkettővel több, azaz 81 szazvazatot találtak. A szavazókörzet RMDSZ-es tagja óvást nyújtott be a városi választási irodához, a 81 szavazat érvénytelenítését kérve, aminek a testület helyt is adott. Ezt a határozatot azonban a Nemzeti Liberális Párt urnabiztosa támadta meg, arra a formai hibára hivatkozva, hogy az RMDSZ-es urnabiztos előzőleg már aláírta a szavazatszámlálási jegyzőkönyvet, így utólag már nem óvhatja meg a maga által már aláírt dokumentumot. A városi választási iroda helyt adott ennek a kifogásnak, tehát nem törölték az említett 81 szavazatot, viszont a jegyzőkönyvben megemlítették azt, hogy a mozgóurnába huszonkét szavazat törvénytelen módon került be – foglalta össze a történteket Sütő Tibor.