„Megbukott a politikai osztály”

Akt.:
Tőkés László EMNT elnöki minőségében tartott sajtótájékoztatót. A szerző felvétele
Tőkés László EMNT elnöki minőségében tartott sajtótájékoztatót. A szerző felvétele
Az utca ítéletet mondott, a politikai osztály egészében véve megbukott a vizsgán, újabb rendszerváltásra lenne szükség, jelentette ki Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke a pénteki sajtótájékoztatón.

A ciános bányászat elleni tüntetések, a legutóbbi államelnök-váélasztást övező társadalmi forrongás, majd a bukaresti tűzvész nyomán kirobbant általános elégedetlenség, melynek nyomán meg is bukott a kormány egyúttal ítélet is a politikai osztály felett, mondta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

„Nem kivétel”

A hazai politikai osztályt az autópályához hasonlította Tőkés László: utóbbi, bár rengeteg pénzbe került, mégis szinte semennyire sem épült meg, politikai téren pedig az európai felzárkózás elmulasztása, a rendszerváltás elsikkadása a jellemző. „Az utca ítéletet mondott: a politikai osztály egészében véve megbukott a vizsgán” – jelentette ki az EMNT elnöke, aki szerint Romániában egy második rendszerváltásra lenne szükség, akárcsak Magyarországon 2010-ben, amikor a FIDESZ ismét az ország élére került és mélyre hatóan megreformálhatta a magyar társadalmat. „Ez lenne a követendő út a törékeny és értelmezhető hazai demokrácia számára is” – mondta Tőkés László, hozzátéve: az RMDSZ is az uca hangja által elítélt politikai osztályhoz tartozik. Néha azt a látszatot akarja kelteni, hogy nem része a politikai hatalomnak, nem vállal felelősséget azért, ami az utóbbi negyed évszázad folyamán történt Romániában, „de véleményem szerint nem kivétel, az RMDSZ is ugyanazokkal a vádakkal illethető, mint a többi posztkommunista part: nem szabadult meg a kommunizmus örökségétől, felhagyott azzal, hogy a magyar közösség érdekeit képviselje, nem harcol az autonómiáért, a korrupciós ügyei tekintetében is hasonló” – hangzott el. Amint Tőkés László fogalmazott: az RMDSZ a romániai MSZP-t testesti meg, liberális beütésekkel, „magyarul beszélő román párt lett”.

Zászlók

A sajtótájékoztatón egyébként az RMDSZ országos és Bihar megyei vezetőinek képét osztotta ki Tőkés László. „Őket válasszuk? (…) A volt elnököt, aki neptuni kényszerpályára vezérelte jobb sorsra érdemes Szövetségünket? Hivatali utódját, aki elődje nyűgét cipeli a hátán, miként a román társadalom a kommunizmus örökségét? Vagy azt a megyei elnököt, akit korrupciós eljárás miatt brósági felügyelet alatt tartanak a hatóságok? Vagy azt a szenátort, az SZKT újraválasztott elnökét, ünnepelt nőszövetségi elöljárót (…) és nagy karriert befutott képviselőtársát, a bihari RMDSZ ügyvezető elnökét, akiket vélhetően a korupció vádjával szemben védelmet nyújtó mentelmi jog elnyerése céljából röpítettek a magyarság szavazataival Románia parlamentjébe (lásd: Ady-központ ügye, stb.)?” – fogalmaz újévköszöntő nyilatkozatában Tőkés László.
Egyúttal az európai parlamenti irodájának homlokzatára kitűzött zászlókról készült képet is kézhez kaptak a jelenlévők, egy igei felirattal: Adtál a téged félőknek zászlót, melyet felemeljenek az igazságért. (Zsolt. 60, 6) „A magyar és a román szabadság lyukas zászlaja, valamint az európai mellett ott látjuk a székely és a partiumi lobogót is, mely utóbbiak miatt hatósági eljárás, majd pereskedés indult.” – írja Tőkés László közleményében.

Érzékeny pont

„Most, az új esztendőben is zászlót kell bontanunk: az igazságért, a szabadságérts a demokráciáért. (…) Idén a demokrácia próbája: nagy fontosságú választások előtt állunk. Az elégtelenre vizsgázott politikai osztály újabb megmérettetése következik. Eljött az ideje – ahogyan Klaus Johannis mondotta – az „új kezdetnek”, vagy ahogyan Dacian Cioloş fogalmazott: az állam iránti bizalom helyreállításának. Mindketten erdélyiek, közvetlen német és magyar kötődéssel. A románokkal együtt megvívott 1989-es szabadságharcunk szellemében ez a körülmény jó ómen arra, hogy az idei választások alkalmával új rendszerváltozásra kerüljön sor. Erre, ezért emeljük magasba zászlainkat!”
A kérdésre, hogy konkrétan melyik politikust vélné megfelelőnek arra, hogy mélyraható változásokat hozzon a hazai politikai életben, Tőkés László azt válaszolta: ez egy érzékeny pont, ugyanis jelenleg sajtnálatos módon nem lát ilyen személyt, bár még elképzelhetőnek találja, hogy Klaus Johannis megvalósítja a hozzá fűzött reményeket és a hazai politika integrátorává válik.

Kerekasztal

Román-magyar kerekasztalt kellene összeállítani, ez nem az RMDSZ és a román partook párbeszéde lenne: széleskörű, átfogó magyar képviseletre lenne szükség, a polgári oldal, az EMNP, s nem utolsó sorban a magyar egyházak részvételével, fejtette ki az EMNT elnöke. Meg kellene beszélni a finanszírozási kérdéseket, hiszen jelenleg a magyar szavazatoknak mindössze egyharmadával rendelkező RMDSZ kapja a magyar közösségnek járó négymillió eurót, tette hozzá.

Neumann Andrea