„Megbocsátunk, de nem feledünk”

„Megbocsátunk, de nem feledünk”

Bihar megye – A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából megemlékezést tartottak a nagyvárad-újvárosi református templomban a szokásos vasárnap reggeli istentiszteletet követően.

A kommunizmus áldozatai emlékére szervezett megemlékezésen Csűry István megbízott püspök Máté evangeliumának 16. része 15–16. verse alapján hírdette Isten igéjét. A kommunizmus sok hibája között a legbűnösebb Krisztus tagadása – állapította meg a megbízott püspök, aki a mostani emlékezésről azt mondta: az ne legyen csak a múltba való visszapillantás, legyen bátor előretekintés, megfogva Isten felénk nyújtott kezét.
A gyülekezet lelkipásztorának, Heredean Gyöngyi hírdetését követően, a másik lelkipásztor Sándor Lajos köszöntötte Tőkés László európai parlamenti képviselőt, aki – mint mondta – temesvári lelkipásztorként áttörte a hallgatás falát, előidézve nálunk is a kommunizmus megbomlását. A többi vendég köszöntését követően Meleg Vilmos színművésznek az alkalomhoz illő szavalata következett.
Emlékbeszéd
Vitéz Halász Árpád, az 1945–1956 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége Ügyvezető Tanácsának tagja emlékbeszédet tartott, amelyben azt fejtegette, hogy mit jelent és mit jelentett a politikai elítélteknek a kommunizmus. Felidézte saját börtönbeli megpróbáltatásait, majd kijelentette: „Megbocsátunk – amint Krisztus urunk is – de nem feledünk, figyelmeztetünk a veszéleykre amíg élünk.” Szomorúan állapította meg, hogy a magyar értelmiség egy része hűséges maradt a kommunista téveszmékhez. Végezetül azt üzente a jelen levőknek, hogy a szabadságért küzdeni kell, ha hiszünk Istenben, tudunk tenni, cselekedni. Ezt követően Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő tartott beszédet. A templomi megemlékezés a Himnusz eléneklésével ért végett. De még ezt megelőzően Tőkés László mindenkit meghívott püspöki palota udvarán tartandó koszorúzási ünnepségre.
Péter I. Zoltán