Első gyertya

2020.11.29. 11:29

Egy mentőorvos gyújtotta meg az első gyertyalángot az adventi koszorún

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ebben az évben Adventi fények címmel imaláncot hirdetett, amihez bárki csatlakozhat advent vasárnapjainak előestéjén 18 órakor, amikor fellobbannak a székesegyház előtt felállított adventi koszorú gyertyáinak lángjai.

Ciucur Losonczi Antonius

Minden egyes alkalommal azokért imádkoznak, akik az első vonalban harcolnak a koronavírus-járvány megfékezéséért. Az elmúlt szombat este – mely szertartáson Virgil Bercea görögkatolikus püspök is jelen volt -, az egészségügyben dolgozókért imádkoztak, és dr. Béres Zsolt mentőorvos gyújtotta meg az első gyertyalángot az adventi koszorún.

Böcskei László római katolikus megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a felolvasott evangéliumban az Úr Jézus szavai éberségre intenek bennünket, és virrasztásra szólítanak. Ez mintegy előfeltétele annak, hogy a mi életünkben valamilyen csodálatos dolog valósuljon meg, ami nem más, mint a találkozás Istennel, aki számára annyira fontosak vagyunk, hogy ő maga indul el felénk, megkeres és kopogtat életünk ajtaján. „Az idei advent első gondolatát így fogalmaznám meg: a virrasztás és az éberség, melyre meghívást kapunk azért fontos, mert Isten megelőzött minket az ő tervével és szeretetével. Nem követi az általunk sokszor kedvelt logikát- adok valamit, ha kapok-, hanem inkább előbb elindult, hogy adja magát, kockáztasson értünk, hogy mi kilépjünk szűk önmagunkból. Hogy növekedjünk abban a boldogságban, amelyre meghívott bennünket. Advent, ebben a 2020. évben, mely egészen különös volt számunkra, azt jelentse tehát: nem mondok le önmagamról, mert a sötétségben, mely oly sokszor körülvesz, maga Isten gyújtogat fényeket nekem. És figyelni akarok ezekre a fényekre, hogy megtaláljam a forrásukat, és megtaláljam magát az Istent”- tanácsolta a váradi egyházmegye vezetője.

Azt kérte ugyanakkor a főpásztor: próbáljuk az egészségügyi dolgozókat az imáinkban hordozni ezután is, hogy világosságot tudjanak vinni oda, ahol szolgálnak és szükségük van rájuk. Hogy Isten tartsa meg őket egészségben, és erősítse meg a családjainkat is, akik biztosan aggodalommal várják őket minden szolgálat után. „Tartsunk össze az imádságban, és kérjük életünkre Istennek bőséges áldását!”

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában