Megbírságolják a nagyváradi cukorgyárat

Tervekről, megvalósításokról számolt be Nagyváradon Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. A szerző felvétele
Tervekről, megvalósításokról számolt be Nagyváradon Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. A szerző felvétele
Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter tegnapi, nagyváradi látogatása során több készülő környezetvédelmi projektről is beszámolt, de szó esett környezeti veszélyekről is. Többek között a váradi cukorgyár is megszegte a környezetvédelmi előírásokat.


Ioan Mihaiu prefektus köszöntötte a minisztert, akit váradi látogatása során Szép Róbert államtitkár, a környezetvédelmi őrség helyettes főbiztosa, valamint Dorin Corcheș, a Környezetvédelmi Alap alelnöke kísért el. A sajtótájékoztatón részt vett Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök, valamint Traian Bodea megyei tanácsi alelnök is.

Rákapcsoltak
Amint a helyettes miniszterelnök, környezetvédelmi miniszter előrebocsátotta, megdöbbenve vette tudomásul, hogy a „400 napos technokrata kormányzás” során semmi nem történt környezetvédelem ügyben, a projekteket befagyasztották, s a környezetvédelemre elkülönített alap több mint a duplájára nőtt, ami szintén azt bizonyítja, hogy semmi nem történt ezen a téren. Következésképp „hetes sebességre kapcsolva” láttak neki a teendőknek. Tavaly decemberben hagyták jóvá a hulladékgazdálkodásra vonatkozó törvényt, mely megszabja, hogy ki miért felel ezen a téren, s milyen bírságok szabhatók ki. „Értéket kell adnunk a hulladékainknak” – fogalmazott, kitérve arra, hogy az eddigi 10–11 százalékos újrahasznosítást évről évre növelni kell, hogy minél kevesebb hulladék jusson a lerakatokra. Erre vonatkozó rendelet is életbe lép hamarosan, mely többek között előírja, hogy a boltok kötelesek lesznek visszaváltani az üres üvegeket.
Hamarosan napvilágot lát az az útmutató, mely az árammal működő gépkocsik töltőállomásaira vonatkozó támogatásról tájékoztatja majd az érdekelteket; a tervek szerint 2020-ig százezer, árammal működő járműre lehet majd támogatást igényelni.

Támogatások

Kiegészítették a RABLA roncsautó program költségvetését, s hamarosan megjelenik az útmutató a roncs-háztartási gépek programjára is, erre 20 millió lejt különítettek el, s hamarosan eldöntik, mennyi támogatást nyújtanak egy-egy régi háztartási gép után. A régi számítógépek is ennek a programnak a részét képezik. „szeretnénk, hogy minden közintézmény alagsorából tűnjenek el a régi gépek, melyek amúgy sem működnek és környezetszennyezők” – mondta a miniszter.

Már jóváhagyták a melegház-hatás ellen irányuló, árammal, illetve sűrített földgázzal működő tömegközlekedési járművek beszerzésére vonatkozó projekt finanszírozási útmutatóját.

Százmillió eurót különítettek el a napelemeknek a háztartásokba történő bevezetésére, ebből az összegből 26 ezer háztartást szeretnének támogatni, mondta el a miniszter. Egyúttal a Fény Centenáriuma programon belül lehetőséget nyújtanak minden elszigetelt ház tulajdonosa számára, hogy csatlakozzanak a projekthez. Minderről részleteket a minisztérium honlapján tudatnak majd, de azt is tervezik, hogy házról házra járnak majd, hogy tájékoztassák az érintetteket.

Mint elhangzott, a délelőtti találkozón a Bihar megyei polgármesterekkel a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos környezetvédelmi gondokról tárgyaltak. Több esetben történik meg, hogy egy cég fizetésképtelenséget jelent anélkül, hogy teljesítené felvállalt, környezetvédelmi feladatait, ezekről mindenki „megfeledkezik”, s az államra hárul, hogy később bezárjanak, hatástalanítsanak különféle, veszélyes hulladékokat tartalmazó lerakatokat. Ennek megszüntetése érdekében született a csődtörvényt módosító projekt, mely kötelezné a cégeket, hogy számolják fel a veszélyes hulladékokat.

Ez a helyzet alakult ki a váradi cukorgyár esetén is, mellyel kapcsolatban a miniszter, mint mondta, megdöbbenve értesült arról, hogy környezetvédelmi engedély nélkül fogtak neki a felszerelések lebontásához, s egyebek mellett 13 tonna kénsavat tárolnak még. „Nem engedjük meg, hogy elmenjenek, mielőtt megoldanák ezt a kérdést” – mondta a miniszter, majd a későbbiekben hozzátette, hogy a környezetvédelmi őrség egy nappal korábban tájékoztatta minderről, s tegnap helyszíni ellenőrzést végeztek. Mindezek miatt 100 ezer lejig terjedő bírságot állapíthatnak majd meg számukra. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy a kénsav a környezetbe kerül, mondta a miniszter, viszont el szeretnék kerülni, hogy „a fejükön maradjon”.

Neumann Andrea