Megbénítja a hó az országot

Megbénítja a hó az országot
Hazánkban tegnap reggel 10 órakor lépett érvénybe a sárga szintű hóviharjelzés, mely vasárnap 20 óráig tart. A havazás első napja is komoly gondokat okozott a lakosságnak.

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap 20 óráig sárga szintű hóviharjelzést adott ki hazánk egész területére, ez idő alatt jelentős mennyiség, átlagosan 20 centiméter friss hó hullhat. Tegnap az ország déli és keleti megyéiben jelentős mennyiségű hó hullott, melynek következtében az Országos Útügyi Vállalat (CNADNR) az A1-es és A2-es autópályát, illetve 15 országutat lezárt, ugyanakkor tizenegy országúton korlátozta a közlekedést, mivel a havazás és hóvihar miatt a kritikus alá csökkent a látótávolság. A vasúti közlekedésben is fennakadást okoz a hóvihar, 37 vonatjáratot töröltek tegnap délutánig. Bukarestben egy hókotró gépjármű elütött egy 69 éves nőt, aki az úttesten próbált átkelni. A helyszínre érkezett rohammentősöknek nem sikerült újraéleszteni az idős asszonyt. A Duna-Fekete-tenger csatornában is leállt a forgalom azt követően, hogy egy tolatóhajó meghibásodott. A belügyminisztérium mentőhelikopterei nem tudnak felszállni a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt. Az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy újabb két fagyhalált jelentettek Tulcea és Szilágy megyéből, így 24-re nőtt a nagy hideg által okozott halálesetek száma.

 

Szünetel a tanítás

 

Hazánkban a tanfelügyelőségek 29 megyéből jelezték, hogy 373 iskolában felfüggesztették a tanítást a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. A hegyekben lavinaveszélyt hirdettek, így több turista a hegyekben rekedt. A turisztikai minisztérium 0800.86.82.82-es zöldszámán jelenthetik, hogy elakadtak, és nekik meleg ételt, illetve italt biztosít a minisztérium. Mindazon személyek, akik a szélsőséges időjárási viszonyok miatt nem hagyhatják el szálláshelyeiket, a szállás árából 50 százalékos kedvezményben részesülnek.

 

Ne induljanak útnak

A közlekedésrendészet munkatársai arra kérik a gépjárművezetőket, csak akkor induljanak útnak, ha nagyon muszáj, és akkor is bizonyosodjanak meg arról, hogy gépjárműveik a téli útviszonyoknak megfelelően fel vannak szerelve. A rendőrök arra is felhívják az érintettek figyelmét, hogy bármikor elakadhatnak az úton, ezért legyen üzemanyag tartalékuk, tartós élelmiszer és ivóvíz, illetve meleg takaró az autóban. Aki hosszú útra indul, érdeklődjön az utak minősége felől a 0212643333-as, a 0219360-as telefonszámokon, illetve a www.cnadnr.ro honlapon, a Situatia drumurilor nationale menüpont alatt.