Megállapodásra jutott az USR és a PLUS a választási szövetség létrehozásáról

Megállapodásra jutott az USR és a PLUS a választási szövetség létrehozásáról
Megállapodásra jutott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) egy választási szövetség létrehozásáról, amellyel az államfő-, a helyhatósági és a parlamenti választásokon is indulni fognak – jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Dan Barna és Dacian Cioloş.

A két alakulat elnöke megerősítette, hogy Dan Barna lesz a szövetség jelöltje a novemberi államfőválasztáson, Dacian Cioloşt pedig a kormányfői tisztségre jelölik majd, mivel a jövőre esedékes helyhatósági és parlamenti választáson is közösen indul a két alakulat.

Az USR-PLUS választási szövetségről egyelőre elvi megállapodás született, ezt még jóvá kell hagynia a két párt vezetőségének.

Dan Barna szerint a vezetőtestületek elé terjesztendő megállapodásjavaslat kitér többek között a pátszövetség közös vezető szerveire és a “közös feddhetetlenségi kritériumokra” is. Az USR-PLUS fő célja célja a 2020-as parlamenti választások megnyerése és ezáltal a kormányra kerülés – tette hozzá Barna -, az államfőválasztás kapcsán pedig a második fordulóba jutás a célkitűzés. Ez esetben – az USR elnöke szerint – vélhetően Klaus Iohannis jelenlegi elnök lenne az ellenfél. “A normalitás és a gyógyulás jele lenne a román társadalom számára, ha a második fordulóban a Nemzeti Liberális Párt, illetve az USR-PLUS jelöltje között kellette választaniuk az embereknek. Végre lehetőség nyílna egy pozitív kampányra” – fogalmazott Barna.

Dacian Cioloş szintén ama meggyőződésének adott hangot, hogy az elmúlt 10-15 évben először “nagyon nagy esély van arra, hogy demokratikus erőket” képviselő jelöltek kerüljenek az államfőválasztás második fordulójába. “Mert a Szociáldemokrata Párt sajnos nem tekinthető demokratikus erőnek, az egy klán, amelyben az érdekcsoportok közösen lépnek fel, túszul ejtették a román embereket, fenntartják a szegénységet az ország bizonyos térségeiben, és egyéni vagy csoportérdekeikre használják fel az állam pénzét” – fogalmazott a PLUS elnöke, hozzátéve, hogy amennyiben jövőre a szövetségnek sikerülni fog megszerezni a parlamenti többséget, módosítani fogják az alkotmányt, tisztázzák “az államfő szerepét és tisztségét”.

www.agerpres.ro

Címkék: , ,