Megáldották a gépjárműveket

Megáldották a gépjárműveket
Szent Kristóf ünnepét követő vasárnapon, július 28-án a váradi római katolikus székesegyház előtti téren az esti miséket követően Mons. Fodor József általános helynök megáldotta a gépjárműveket.

Szent Kristóf közbenjárását kérve Mons. Fodor József általános helynök megáldotta a bazilika előtti téren és a Kanonok sori parkolóban összegyűlt gépjárműveket és a vezetőiket a 18 és a 21 órakor kezdődő szentmiséket követően. A 18 órás szentmise alkalmával Mons. Fodor József beszélt Szent Kristóf életéről és jelentőségéről. Szent Kristóf (Christophoros – Krisztust-hordozó) az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal. Hozzátette, hogy Szent Kristóf a harmadik században halt vértanúhalált. A szájhagyomány szerint kis korától fogva Istent akarta szolgálni. Egy remete azt mondta neki, hogy akkor szolgálja a legjobban az Urat, ha segít a rászoruló embereknek. Ezt megfogadva úgy döntött, hogy egy híd nélküli folyón fogja átsegíteni az utazókat. „Az egész életünk egy nagy utazás, Szent Kristófhoz imádkozva, kérnünk kell őt, hogy segítsen vissza a helyes útra”- tette hozzá.

Autók megáldása

A vasárnapi esti szentmise végén Fodor József általános helynök hangsúlyozta: napjainkban sokan halnak meg az utakon, ezért különösen nagy szükségünk van Isten segítségére és az Ő szentjeinek a közbenjárására, hogy megvédjék életünket és a másokét is. „Szent Kristóf ünnepén megáldjuk a gépjárműveket, hogy vezetőiket segítse vissza otthonukba biztonságban”- tette hozzá végezetül Fodor József. A bazilika előtti térre az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos gépjárművezető hozta el autóját az áldásosztásra. Sőt, kerékpáros fiatalok is kérték Isten áldását.

Nagy Noémi