Megalapozatlan kiigazítások

Megalapozatlan kiigazítások
Az önkormányzat által megnyert uniós pályázatokat 1,5 millió lejes korrekcióval sújtaná a fejlesztési minisztérium szakbizottsága. A váradi illetékesek szerint ezek megalapozatlan követelések.

 

Az önkormányzat Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsment-igazgatóságának vezetője, Marius Moş elmondta: a fejlesztési minisztérium szaktestülete nyolc váradi nyertes uniós pályázat kapcsán javasolt korrekciót, melynek nyomán a várost mintegy 1,5 millió lejes kár érné. A nyolc eset közé tartozik a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium felújítási munkálataira vonatkozó 25%-os korrekció is. Dumitru Sim, az igazgatóság munkatársa kifejtette, az Európai Bizottságnak feltűnt, hogy Romániában különbség van a megkötött szerződésekben rögzített anyagi feltételek és a megvalósított projektek eredménye között, ezért bizonyos pénzbeli korerekciókat kért. Erre a minisztérium válogatás nélkül javasolja a kiigazításokat, csak azért, hogy az EU lássa, Romániában megtörténnek az elvárt kiigazítások. „A déliek, meg a dél-keletiek lopásai miatt minket sújtanak korrekcióval”, jegyezte meg felháborodottan Sim, példaként említve, hogy egy projekt kapcsán 25%-os korrekciót javasol a szaktestület arra hivatkozva, hogy a pályázathoz nem kértek ISO szabványnak megfelelő tanúsítványt, holott a vonatkozó törvény kimondja, hogy a pályázatíró nem köteles ilyet kérni. Moş hozzátette: a korrekciók ügyében tavaly nyáron elmentek a fejlesztési minisztériumhoz, de az illetékesek tudatták, hogy bármit is mondanak, nem változtatják meg álláspontjukat. Az igazgatóság vezetői közölték, hogy amennyiben szükség lesz rá, bírósághoz fordulnak majd a korrekciók ügyében.

Nagy tervek európai uniós pénzekből

A nagyváradi önkormányzat az idén is nagyszabású fejlesztéseket tervez a városban, melyeket európai uniós finanszírozásból kíván megvalósítani. Mircea Mălan alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat első számú prioritása kihasználni a nemzetközi finanszírozású projektekben rejlő lehetőségeket, hiszen az önkormányzatnak nem lenne pénze arra, hogy nagyszabású pályázatait önerőből valósítsa meg. Márpedig nagyszabású tervekből nincs hiány. Mint Mălan tudatta, a város fejleszteni kívánja az üzleti infrastruktúrát, prioritásként kezeli az Eurobusiness 2 ipari parkban a közműszolgáltatások biztosítását, és egy újabb ipari park létrehozását a 2. számú Hőerőmű helyén, amennyiben a létesítmény átkerül a város tulajdonába. A tervek között szerepel egy aluljáró megépítése a Baross/Dacia híd és a Nagypiac között. Ha ez a beruházás megvalósul, akkor a Nagyvásártér és a vár közötti területet gyalogos térré lehetne átváltoztatni. További prioritás a város fűtéshálózatának cseréje. A mintegy 50 kilométernyi csőrendszerből 17 kilométernyi cső cseréjére már megvan a finanszírozás, ez a munkálat az idén meg is kezdődik. További terv a tömbházak hőszigetelésének felújítása, ugyanakkor a műemléképületek restaurációja. Mălan elárulta, hogy a városháza épületének hőszigetelését is rehabilitálni kell, ami a nyílászárók cseréjét, és a belső fűtési rendszer felújítását foglalja magában.

Sok a terv

Mălan közölte, hogy a Szent László tér felújítására kiírt versenytárgyalására nem érkezett elfogadható ajánlat, ezért új versenytárgyalást írnak ki, de a projekten is változtatnak, például a kövezet nem szürke színű lesz. Azt nem árulta el az alpolgármester, hogy milyen színű burkolatot kap majd a főtér, azt viszont kijelentette, hogy miután elkészül, a Szent László tér Románia legszebb felújított tere lesz. Egy másik nagyszabású terv az, hogy a két gyalogos hidat közúti hidakká alakítanák át, ezt követően pedig a Szent László hidat lezárnák az autóforgalom elől, és így a Fő utcától a Bémer téren és a Szent László téren át a Zöldfa utcán keresztül egészen a várig egy összefüggő gyalogos térség alakulna ki. De mint Mălan jelezte, ezek még csak ötletek, nem kidolgozott tervek. Újságírói kérdésre válaszolva az alpolgármester elmondta, hogy az idén elkezdődik a 17 kilométernyi fűtési vezetékrendszer cseréje, megkezdődik a várfelújítás 2. szakasza, a Szent László tér felújítása, az ipari park közművesítésének kiépítése, a gyorsforgalmi út építése a Teodor Neş és a Hegyesi Márton/E. Teodoroiu utcák között, a rogériuszi piac felújítása, valamint a neológ zsinagóga felújítása.

Pap István

Címkék: ,