Megalakult az EMNP partiumi Regionális Önkormányzati Tanácsa

Megalakult az EMNP partiumi Regionális Önkormányzati Tanácsa
Az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei megbízott elnökét, Reszler János választották az EMNP Partiumi Regionális Önkormányzati Tanácsa (RÖT) elnökének szombat délután Érmihályfalván.

 

Az EMNP szombaton és vasárnap tartotta partiumi tanácsosainak úgynevezett alapképzését Érmihályfalván, melyen a párt Bihar, Arad, Szatmár, Szilágy és Kolozs megyei helyi tanácsosai, illetve a helyi szervezetek elnökei, vezetői vesznek részt. Olyan témák kerülnek terítékre előadások formájában, mint az önkormányzati képviselők jogai és kötelezettségei, az önkormányzati pénzügyek, közbeszerzések, bizottsági munka. A Padlás Galériában megtartott képzés nem volt nyilvános, ellenben a szombat délután utána tartott RÖT-alakuló ülésre már minden érdeklődőt, és a sajtó munkatársait is várták.

Ezen Csomortányi István, az EMNP partiumi szervezési igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Tőkés László EP-képviselőnek. Az EMNP védnöke megköszönte a fórum megszervezését a helyi EMNP-szervezetnek, kiemelve if.Szilágyi Ferenc és Czeglédi Júlia munkáját. A továbbiakban a később tartott sajtótájékoztató témáját (lásd. külön cikkünket) megelőlegezve arról beszélt, hogy 1989 után több, mint két évtizeddel “szerinte már számolgatjuk azokat a lelkészeket, akik még nem hódoltak be az RMDSZ-nek, mint annak idején a RKP-nak”. Véleménye szerint “már az MPP-be is beállt a fene”. Akire ellenben vélekedése szerint számítani lehet, az Orbán Viktor miniszterelnök, ám “itthon nekünk kell tiszta vizet önteni a pohárba”. Önökre történelmi feladat vár, hiszen most alapozzuk meg azt, ami 4 év múlva lesz, és vigyázni kell, hogy ne essünk az RMDSZ és az MPP hibáiba, mert mi is hitelünket vesztjük, mondta Tőkés László a hallgatóságnak.

Három feladat

A továbbiakban megalakították a partiumi Regionális Önkormányzati Tanácsot. Az elnökségi tisztére Zatykó Gyula, az EMNP partiumi régióelnöke a nagykárolyi Reszler Jánost, az EMNP Szatmár megyei megbízott elnökét javasolta. Azzal indokolt, hogy a többi megyéhez képest Szatmárra “ráfér az erősítés”, míg egy felszóló ugyan emiatt vonta kétségbe a jelölés helyességét, ám más jelölés nem hangzott el. Míg a szavazatokat megszámlálták, Toró T. Tibor, az EMNP országos elnöke beszélt arról, hogy a RÖT egy szakmai testület, feladatait három téma köré csoportosíthatják: önkormányzati szaktanácsadási hálózat kiépítése, virtuális önkormányzati frakciók kialakítása, és monitoring program. A szavazatok összeszámlálása után kiderült: 99 szavazásra jogosult közül 82 adta le voksát, 9 nem, 3 tartózkodás és 70 igennel Reszler János lett az EMNP partiumi Regionális Önkormányzati Tanácsának elnöke.

Emlékezés ’56-ra

Az EMNP-tanácsosok képzési fóruma vasárnap délelőtt folytatódott, majd délben koszorúzásra vonultak a főtéri ’56-os emlékműhöz. Ott előbb ifj.Szilágyi Ferenc köszöntötte a résztvevőket, majd Török László – aki fiatalon részese az akkori eseményeknek, amiért 15 év börtönre ítélték – mondta el, hogy előzőnap részt vett Sepsiszentgyörgyön egy ’56-os emlékmű felavatásán, onnan “hozva” egy gondolatot: csak azért érdemes meghalni, amiért élni is érdemes. Nagy József Barna, az EMNT régióelnöke úgy vélte, hogy annak idején mindent elkövettek a szabadságra vágyók lendületének megtörjék, és ma sincs ez másképp. “Ránk ma ugyanilyen küzdelem vár, megszabadulni az elnyomóktól és a diktatúrára törekvőktől” – mondta. Totó T. Tibor szerint március 15., és augusztus 20. mellett a nemzeti ünnepek sorában manapság kezd igazából tudatosodni október 23. is. Érmihályfalván olyan elődök éltek, kik mindennapi hősiességükkel máig szóló példát adtak, nem engedtek az ’56-ból, fejtette ki az EMNP elnöke. A koszorúzók sorában az EMNP, az EMNT, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége, és a helyi református egyházközség képviselői járultak az emlékműhöz, és ezzel véget ért a két napos eseménysorozat is.

Rencz Csaba