Megalakult a Magyar Polgári Párt szalontai szervezete

Megalakult a Magyar Polgári Párt szalontai szervezete
Péntek délután kéttucatnyian érkeztek a nagyszalontai Peter Iskolába, hogy részt vegyenek a Magyar Polgári Párt (MPP) alakuló ülésén. A hajdúváros a megye tizenkettedik települése, ahol megalakult a pártszervezet.

Az alakuló ülésen Bődi Imre köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Orbán Mihálynak, az MPP országos alelnökének, aki a gyűlést levezette. Míg a csatlakozási nyilatkozatokat kitöltötték a jelenlévők, Csuzi István és Zatykó Gyula – a párt vezető emberei – szóltak a párt megalakulásáig vezető útról, a megalakulás szükségességéről, terveikről. Elmondták, a Magyar Polgári Párt mellett tevékenykedni fog a Magyar Polgári Egyesület is. Aki nem akar párttag lenni, az ebben a szervezetben tevékenykedhet a magyarság megtartása érdekében. Az MPP kötelékébe az alakuló ülésen 17-en iratkoztak, ők választhatták ki maguk közül a vezetőséget. A titkos szavazás Bődi Imre számára hozott győzelmet, így ő lett a párt helyi elnöke. Alelnöknek Balogh Jánost, vezetőségi tagnak Nagy Attilát választották a megjelentek.

A gyűlésen részt vevő megyei és országos vezetők hangsúlyozták, hogy az MPP partnerként tekinti az RMDSZ-t, ez azonban úgy tűnt, csak addig érvényes, míg az új pártnak az érdeke megkívánja, hiszen elhangzott, hogy megfelelő szakemberekből álló, erős polgári párti tanácsosi lista vagy polgármesterjelölt hiányában lennének hajlandóak koalícióba lépni az RMDSZ-szel, egyébként azonban igen keményen bírálták a szövetséget, annak vezetését, módszereit, jelöltjeit.

Négy tanár

Az elmarasztalókhoz csatlakoztak a helyiek is. Bődi Imre frissen kinevezett elnök, mellesleg több mandátum óta RMDSZ-tanácsos, székfoglaló beszédében a Polgármesteri Hivatal egyes osztályvezetőinek tevékenységét bírálta, s ezzel egy időben a hanyagságot eltűrő városvezetést, és hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az elkövetkező mandátumban megfelelő szakemberek álljanak a város élén, hiszen most kerül majd elköltésre az a közműhálózat teljes felújításra szánt többmilliárd lej, melyet különböző projektek segítségével a jelenlegi vezetés vonzott a városba. Szintén elmarasztalóan szólt a tanácsosjelöltek múlt héten megválasztott csapatáról Mikló Ferenc, az RMDSZ jelenlegi frakcióvezetője is (aki az alakuló gyűlésen nem lépett be a Polgári Pártba). Az elöljáró azt kifogásolta, hogy az 1700 szalontai magyar által megszavazott csapatban négy tanár kapott helyet, miközben nem került befutó pozícióba egyetlen agrármérnök vagy vállalkozó sem. Ezt lehetne korrigálni egy polgári párti jelöltlistával, vélekedett Mikló Ferenc, és hozzátette, csak elismert szakemberek felvonultatásával lehet esélye tanácsosi helyfoglalásra az új pártnak. Ezzel a jelenlévők is egyet értettek, a tanácsosi jelöltlistájukra várják a jelentkezőket.