Megaügylet: krőzusok vetélkedése

Megaügylet: krőzusok vetélkedése
Orosz és magyar származűsú üzletemberek között megy a meccs. A román “tulajdonos” a várható nyereség reményére felvett hitelből akarta kifizetni a vételárat.

Lehetséges, hogy az orosz krőzus, Oleg Deripaszka és Mirko Kovac magyar származású osztrák üzletember között dől el az Európa egyik legnagyobb rézvagyonáért, s a hozzá tartozó bányákért már jó egy éve tartó verseny. A kelet-szerbiai Bor környékén több külszíni fejtéses – főleg rezet, de azon kívül számos értékes színesfémet adó – bányát üzemeltető Bori Fémkombinátra kiírt legfrissebb tenderre beérkezett ajánlatok borítékbontása a napokban volt, s a szerb sajtóba kiszivárgott hírek szerint ketten maradtak csak a küzdőtéren: Deripaszka és Kovac.

Kik ők?

Az orosz ajánlattevő igazi “nagypályás játékos”: a Volga gépkocsikat előállító GAZ, a repülőgépgyártó Aviakor, s Oroszország legnagyobb alumíniumvállalata, a Rusal tulajdonosa, akit a Forbes magazin a világ 62. leggazdagabb emberének becsül. Ehhez a címhez a lap “mindössze” 7,2 milliárd dollárt társít, míg az orosz üzleti ügyekben valószínűleg tájékozottabb, Vedomosztyi című moszkvai lap 14 milliárd dollárra teszi a 39 éves, az alig húsz éve szétesett Szovjetunió romjain felnőtt üzletember vagyonát.

Mirko Kovac 20 évvel idősebb versenytársánál. Magyar ősök osztrák állampolgárságú leszármazottja, akit a szerb sajtó szerint egy bécsi kerületi bíróság 2000-ben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt diszkókkal kapcsolatos ügyletek miatt. Ezek után több bonyolult vállalat-felvásárlási és -eladási ügylet részese volt, 2005 augusztusában pedig 110 millió euróért meg akarta venni a Bank Burgenlandot, ám ezt az ügyletet a tartományi tanács megvétózta.

A bori kombinátot ez év elején csaknem 2 milliárd euróért már eladták, de az ügyletet érvényteleníteni kellett, mert a szerb sajtó szívós nyomozással feltárta, hogy a vevőnek egyetlen parája (fillérje) sincs. A román “tulajdonos” a várható nyereség reményére felvett hitelből akarta kifizetni a vételárat. A sajtónyilvánosság szülte nyomás hatására aztán visszalépett.