Még tünetmentes időben leleplezzük a néma gyilkost

Akt.:
dr. Pohl Tibor
dr. Pohl Tibor
Nem pihen, pedig szinte az egész országot bejárja dr. Pohl Tibor, aki egy különleges ajándékkal szeretne mindenkit meglepni. Abból adna többet, amiből még a milliárdosnak is kevés van, éveket a hátralévő életből

Beszélgetésünk elején döbbenetes számokat mond. Évente Magyarországon 70 ezer ember hal meg szív-érrendszeri betegségben, ennek közel harmada az első roham nyomán veszti életét. Fiatal, ránézésre életerős emberek esnek össze, és mi döbbenten nézzük, ez hogy lehet. Ugyanakkor meglett korú emberek futnak reggelente több kilométert, és edzettségben lekörözik az évtizedekkel ifjabbakat. A véletlen műve ez? Nem, erre egy magyar felfedezés kapcsán jöttünk rá, amit azóta szabadalom véd.

Semmi nincs ok nélkül

A testünk fizikai állapotát döntően meghatározza, hogy a verőerek érfalai mennyire rugalmasak. Az általános vérnyomás mérésnél jóval több szegmens alapján, olyan információkat mérünk, amik még tünetmentes időszakban jelzik, valamiért tanácsos szakorvost felkeresni. Sajnos hazánkban az emberek rohannak, hajtják magukat, egy kis fájdalomra, szúrásra nem akarnak reagálni, pedig semmi nincs ok nélkül. Azt megszoktuk, hogy az autót elvisszük a szervizbe, mert annak jó állapotban kell lennie.

Talán most arra gondolnak néhányan, hogy külföldre, vagy a fővárosba kell utazni ilyen vizsgálatra, és az milyen sokba fog kerülni. Ezt a tévedést eloszlathatom, Nyíregyházán is lehet jelentkezni vizsgálatra, az árát pedig több szinten lehet a szűrésektől függően kialakítani. Az alap az arteriográfiás mérés, életkor meghatározástól függően egy éttermi ebédhez mérhető. Azonban ha már valaki rászánja magát, hogy megmérje az autóban a benzin szintet, meg a keréknyomást, ritkán elégszik meg ennyivel, szereti tudni a gépkocsi teljes műszaki állapotát. Nos ilyen módon szoktuk ajánlani kiegészítésként a további szűréseket, például a bélrák szűrést, amihez csak székletet kell adni a labornak.

Évente 8000 embert veszít az ország emiatt. A két legveszélyesebb gyilkost ezzel akkor leplezzük le, amikor még némán keresik az áldozatukat.

A baj kialakulhat már huszonéves korban is

Azt kell tudni, hogy a 65 éves életkort a felnőtt lakosság 60 százaléka éri el, 40%-tól szinte fölöslegesen vonnak nyugdíjalapot. Az érelmeszesedés már fiatal korban is kezdődhet. A szakirodalom a sok hasonló jellegű mérést végző berendezés közül a legjobbnak ítélte a magyar Arteriográfiás készüléket. Ez az a diagnosztikai eszköz, ami akkor jelez, amikor még nem érezzük a bajt.

A túlsúly, a dohányzás, a cukorbetegség mint veszélyforrás közismert, de vannak gyermekkori infarktusok is, a baj kialakulhat már huszonéves korban is. Aki például külföldre indul munkát vállalni, nálunk megtudja, hogy előtte nem kell-e szakorvoshoz fordulnia. Egy menedzser, akinek tartós kiesése a munkából milliós veszteséget, vagy egy termelő üzem bezárása miatt tucatnyi munkahely elvesztését jelenti, jól teszi, ha felkeresi a vizsgálati helyeinket. Ha egy betegséget még korai fázisban sikerül felismerni, akkor a későbbi gyógyítás költségeinek töredékéből lehet gyógyulást elérni. Aki eljön hozzánk, egy ilyen vizsgálatra, ne számítson fájdalomra, mert az nincs, a vizsgálat időtartama talán félóra, az eredményt pedig magasan képzett szakemberek értékelik ki.

Az átlagember számára sem elérhetetlen a vizsgálat

Ha még egy percig maradunk a pénznél, és például valaki három havi cigaretta pénzét, vagy mondjuk havonta két éttermi ebéd árát egy perselyben gyűjti össze, akkor a komplex szűrésünkön is részt vehet, amit tehetősebb embereknek ajánlunk, de ezzel a példával illusztrálva szerintem még az átlagember számára sem elérhetetlen a vizsgálat, ami után viszont nagyon pontos képet kapunk saját testünk állapotáról. Aki nem jön el, az lehet, hogy többet áldoz gyógyszerre, ezt mindenkinek belátására kell bízni, de a mi korban az elérhető legkorszerűbb fájdalommentes diagnosztikai lehetőségeket előrelátóan gondolkodó honfitársainknak pazarlás lenne kihagyni.

– Pusztai Sándor –