„Meg tudjuk nyerni a harcot”

„Meg tudjuk nyerni a harcot”
Az Európai Bizottság elutasította az RMDSZ és partnerei kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezését- közölte hétfő este honlapján a testület. Nem tartozik ugyanis a hatáskörébe…

A bizottság levélben is arról tájékoztatta Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt és kezdeményező társát, Hans Heinrich Hansent, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökét, hogy az európai sokszínűség megőrzését célzó kezdeményezés nem tartozik jogalkotási hatáskörébe. A Minority Safepack Initiative elnevezésű javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének ügyében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak. A bizottság elismerte, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Unió egyik értéke, de hozzátette, hogy sem az Európai Unió alapszerződése, sem az EU működéséről szóló szerződés nem nyújt törvényes alapot a kisebbségekhez tartozókkal kapcsolatos jogalkotáshoz.

Ott kell lenni

A történtekkel kapcsolatban Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő azt nyilatkozta szerdán az Erdély Online-nak: úgy gondolja, meg kell várni az Európai Bizottság részletes indoklását, hiszen még az Európai Unió is elismerte, hogy a beterjesztett anyag érint öt-hat olyan területet, melyek uniós hatáskörnek számítanak. Emellett tény az is, hogy folyamatos alakításra van szükség, ami az EU kisebbségi ügyekkel kapcsolatos kompetenciáját illeti. Ennek megfelelően az elkövetkezendő időszakban az alapszerződés ez irányú módosítására kell összpontosítani, ez kell legyen a közeljövő egyik feladata. A honatya jelezte: több kollégájához hasonlóan az a véleménye, hogy politikai döntés született, és nem segített a siker elérése szempontjából Magyarország jelenlegi negatív megítélése az EU-n belül. Remélik azonban, hogy a FUEN-nel közösen a következő periódusban elő tudják készíteni, majd beterjeszteni azokat a javaslatcsomagokat, melyeket az Unió elfogadhatónak minősít, az Európai Bizottság ugyanis egységesen utasította el a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést, de ugyanakkor elismerte, hogy saját véleménye szerint is a szakanyagok több területen igazodnak az EU alapértékeihez, a sokszínűség megőrzésére vonatkoztatva.

A politikus arra hívta fel a figyelmet: Románia parlamentje is sokszor elutasítja az RMDSZ egyik vagy másik javaslatát, de ennek ellenére több éves, illetve évtizedes következetes munkával mégis sikerült elérni például a két nyelvű feliratozást, a történelem és a földrajz magyar nyelven történő oktatását vagy egyéb kisebbségi jogok elismerését. Úgy fogalmazott: ez is egy ilyen küzdelem lesz, és hisz abban, hogy az RMDSZ európai parlamenti képviselői szakmailag és politikailag is meg fogják tudni nyerni ezt a harcot, amennyiben lehetőségük nyílik majd rá, hiszen jövőre EP-választások lesznek. „Ahhoz azonban, hogy pozitív döntések szülessenek Brüsszelben kisebbségi ügyekben, ott kell lenni az Európai Parlamentben”, nyomatékosította.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,