Még többe kerül a víz Nagykárolyban

Még többe kerül a víz Nagykárolyban
Nagykároly – Emelhet az Apaserv Rt. Regionális Vízszolgáltató Vállalat, zöld utat adtak neki a nagykárolyi tanácsosok. Mármint, jobban mondva, az RMDSZ-frakció tagjai.

Ivóvíznek csak nagy jóindulattal nevezhető, mégis egyre drágább, mi az? – tehetnénk fel a találós kérdést. A válasz egyszerű: a nagykárolyi csapvíz. A viccet azonban ennél a pontnál azonnal félre is tehetjük, mert a helyzet ettől sokkal komolyabb, mivel az állítólag már feljavított, javuló minőséget mutató csapvíz egyre többe kerül majd a nagykárolyiaknak, legalábbis erről szavaztak a tanácsosok az elmúlt héten.

Természetesen az érvek csatája előzte meg a díjemelésre vonatkozó szavazást, melyben inkább az ellenzék kardoskodott az emelés ellen, az RMDSZ-es tanácsosok részéről inkább a támogatás érződött.

Papp Zsolt független tanácsos egy érdekes összefüggésre is felhívta tanácsostársai figyelmét, mondván, hogy a napokban olvasott egy kimutatást arra vonatkozóan, hogy az országban (arányítva természtesen) Nagykárolyban fogyasztanak a legtöbb ásványvizet, illetve palackozott vizet. Ezt meglehetősen elgondolkodtatónak találta a tanácsos, azonban kijelentése nem hatotta meg túlságosan az Apaserv Rt. jelenlévő képviselőjét, Leitner János igazgatót, aki elismételte azt, amit a (nevezzük így) számonkérések során mondani szokott: a mostani emelésből származó pluszbevétel abba az alapba kerül, melyet a fejlesztésekre költ a cég, így mindez a nagykárolyiak hasznára válik majd. A liberális tanácsosok szintén a drágítás ellen emelték fel a szavukat. Mocanu Alina liberális tanácsos arra kérte tanácsostársait, hogy vegyenek vízmintát a nagykárolyi vezetékes vízből és elemeztessék ki azt, valamint kérjenek egy összehasonlító elemzést a tasnádi és szatmárnémeti vezetékes vízzel is. A tanácsos azért kérte ezt az összehasonlítást, hogy ne csak azt a szakmai véleményt kelljen ismerniük, amit az Apaserv bocsát a rendelkezésükre. Felvetésére, mely tagadhatatlanul kissé populista volt, nem érkezett válasz.

A tanácsosok végül is az emelés mellett voksoltak: az RMDSZ frakció részéről 10 IGEN szavazatot kapott a tervezet, melyet a többi tanácsos, számszerűleg 9, NEM-vokssal elutasított. Ennek értelmében március 1–től a nagykárolyi vezetékes vízért 0,21 lej +ÁFA-nak megfelelő összeggel fizetnek többet a nagykárolyiak, míg a szennyvízelvezetés díját 0,08 lej+ÁFA-val emelik.