Meg szeretnék védeni Pádist, a Nemzeti Park szívét

Meg szeretnék védeni Pádist, a Nemzeti Park szívét

Egyetlen Pádis. Természetesen. Ez a neve annak a mozgalomnak, melyet a minap indított el a Területi Ökológiai Felügyeleti Központ (CRSE), több más környezetvédelmi szervezettel együtt.

Mihai Togor, a szervezet elnöke lapunknak elmondta: Pádison nagyszabású befektetésre készül a helyi turisztikai társaság, meg is szereztek többhektárnyi területet a belényesirtási Polgármesteri Hivataltól. Amint a környezetvédő kifejtette, Pádis a Nyugati Szigethegység Nemzeti Park szívében van, ott nem lenne szabad megengedni semmilyen építkezést.

A CRSE be szeretné perelni a belényesirtási önkormányzatot, ezenkívül a Nyugati Szigethegység Nemzeti Park Tudományos Bizottságához fordultak levélben, hangsúlyozva, hogy mindenütt a világon a lakott területeken van megszervezve a turisták ellátása, semmiképp sem a védett területen.

Nem építkezhetnek!

A bizottság egyébként a napokban ült össze, hogy eldöntse: változtatnak-e Pádis környezetvédelmi besorolásán, azaz áthelyezik-e egy olyan kategóriába, amely esetén lehetséges a területen belüli építkezés. Végül elvetették a változtatást, s így Pádison továbbra sem szabad építkezni. Mihai Togor kifejtette: ha a bizottság megszavazta volna a változtatást, a környezetvédelmi szervezetek kérték volna a három kiválósági díjjal kitüntetett tag elismerésének visszavonását. Az említett turisztikai társaság egyébként 86 hektárt birtokol Pádison, s egy háromezer helyes üdülőhelyet szeretne létesíteni ott.