Még senkit nem vontak felelősségre a tűzvész miatt

A váradi Görögkatolikus Püspöki Palota: még senkit sem vontak felelősségre a tűzvész miatt. Fotó: Alexandru Nițescu
A váradi Görögkatolikus Püspöki Palota: még senkit sem vontak felelősségre a tűzvész miatt. Fotó: Alexandru Nițescu
Közel három hónapja történt a nagyváradi tűzvész: augusztus 25-én este gyulladt ki a Görögkatolikus Püspöki Palota a város szívében, azonban még mindig nincs hivatalos álláspont arról, hogy mi okozta a szerencsétlenséget.

A tűz utáni napon, augusztus 26-án, vasárnap délután sajtótájékoztatót tartott a tűzvésszel kapcsolatos részletekről Ioan Mihaiu prefektus, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU), a rendőrség, valamint a püspökség képviselője. Már akkor téma volt az a hír, hogy rövidzárlat okozhatta a tüzet, és, hogy talán megelőzhető is lett volna, de a tűzoltók nem értek ki elég gyorsan. Az említett sajtótájékoztatón az ISU helyettes főfelügyelője elmondta, hogy a bejelentést követően 2 percen belül két tűzoltócsapat érkezett a helyszínre, később további két csapat csatlakozott az oltáshoz, és fél órán belül mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett. Az ISU részéről akkor azt állították, hogy valóban rövidzárlat okozhatta a tüzet, azóta azonban semmilyen intézmény nem adott ki hivatalos közleményt arról, hogy egész pontosan mi is történt.

Sok a kérdés

Sajtóinformációk szerint a múlt hónapban fejezte be az ISU a részletes felderítést, ennek eredményeit átadta a rendőrségnek és az ügyészségnek, akik egyelőre visszatartják a kapott információkat. Azonban egy főügyész azt az információt adta ki, hogy eljárás indult kulturális örökség javaiban okozott kár miatt, gyújtogatás, robbanás, vagy más eszköz által, ami veszélyeztethet személyeket vagy javakat – az ezért járó büntetés 2 évtől 7 évig terjedhet. További sajtóinformációk szerint az ISU jelentésében az szerepel, hogy a díszkivilágítás installációja hibásodott meg, azonban azt még nem lehet tudni, hogy ki a felelős ezért. A püspökség semmit nem mond, az önkormányzathoz tartozó technikai igazgatóság részéről Emil Benţan pedig azt közölte, hogy a városnak nincs semmilyen dokumentuma az érintett vezetékekre vonatkozóan, illetve arról, hogy az épület díszkivilágítása hogyan csatlakozott a városi vezetékekhez. Azonban tényként lehet kezelni azt az információt, hogy 11 évvel ezelőtt, 2007-ben alakították ki a palotán a világítást, amikor rehabilitációs munkálatokat végeztek ott. A cég vezetője, amely ezt a munkálatot végezte elmondta, hogy minden legálisan zajlott, és véleménye szerint nem vonhatóak felelősségre így, hogy 11 évvel ezelőtt végezték el a munkálatokat; a hozzá eljutott információkból pedig az derül ki, hogy azóta módosításokat is végeztek ott. Hozzátette, hogy az épület tűzállóságát két évente kellett volna újítani: ha ez megtörténik, akkor elkerülhető lett volna a tragédia.