Még nincs gáz, mégis „gáz” van

Még nincs gáz, mégis „gáz” van
Bihar megye – Továbbra sincs változás az érkörtvélyesi gázvezetés körüli lehetetlen – és hihetelen – helyzetben. Mintegy 800 millió régi lejnek kelt lába azok után, hogy a kivitelező cég változásokon ment át, s nem ismeri el a befizetéseket.

Az érkörtvélyesi gázvezetés körüli anomáliáról korábban már beszámoltunk. Lényege , hogy a cég, mellyel szerződést kötöttek, önerő felájánlása mellett vállalta a gerincvezeték kiépítését, a lakosoknak a belső szereléseket kellett fizetni. Az évek folyamán a cég változásokon ment keresztül, az utód vállalat nem ismeri el az elődnek befizetett pénzeket, a bizonyítékként felhasználható dokumentumról pedig hiányzik a cég pecsétje, mely így mit sem ér. Mindez azt jelenti, hogy sok ember sok-sok pénze látszik veszni. Lapunkon keresztül közel két hónapja „segélykiáltást” tett közzé Kovács Zoltán polgármester, kérve: segítsen, aki tud!

Kit érdekel?

A minap Körtvélyesen járva felkerestük az elöljárót, akitől megtudtuk: sajnos, semmi nem változott. Bár Bukarestbe is elutazott már, egyeztetni a „gázos cég” vezetőivel, azok nem hajlottak a megegyezésre. A már említett irat lehetne a perdöntő – de így, pecsét híján, hasznavehetetlen. A pillanatnyi helyzet tehát, hogy közel 800 millió régi lejnek bottal üthetik a nyomát, pedig azt nyugtákkal bizonyíthatóan befizették. A segélykiálltás tehát, bár lehet, sokan hallották, nem talált értő fülekre, pedig több száz adófizető- és szavazópolgár gondjáról van szó. Ráadásul a meglévő vezetékhálózatban sem indult meg még a gázszolgáltatás; hogy a két dolog között van-e összefüggés, nem tudni. A polgármester mindennek ellenére, bár elkeseredett, nem adja fel, hiszen hosszú éveken át harcolt a gáz bevezetéséért. Van még ötlete, mit lehetne tenni, de azt „taktikai megfontolásból” (érthetően) nem teszi közzé. És továbbra is várja, hogy aki tud, segítsen…

Rencz Csaba