„Még nem kaptunk soha ekkora támogatást”

„Még nem kaptunk soha ekkora támogatást”
Bihar megye – Jelentős uniós támogatásban részesül Érszőllős, tudtuk meg Beke László polgármestertől. Utakat korszerűsítenek, délutáni iskolát hoznak létre, új felszerelésekkel látják el a művelődési házat.

Először 2009-ben pályáztak, s bár maximális pontszámot értek el, már nem maradt pénz a projektre, emlékezett vissza Beke László. Később, 2012-ben, mivel az RMDSZ kilpett a kormányból, az illetékesek „átugrottak” ezen a projekten – úgyhogy nagy volt az öröm, amikor szeptemberben felkerültek a Vidékfejlesztési Beruházások Ügynöskégének (AFIR) listájára. „Nagyon vártuk ezt a támogatást, de csak a szerződés aláírása óta érzem biztosnak mindezt” – mondta Beke László. A
A tizenhárom millió lejes támogatás a legnagyobb, amelyet a község az eddigiek során elnyert, ráadásul csak elenyésző mértékben kellett hozzájárulniuk saját költségvetésből – például kifizették a 150 ezer lejes műszaki tervet.

Aszfaltoznak

A pénz legnagyobb részéből Érszőllős, valamint a községhez tartozó két település, Szolnokháza és Csekenye útjait korszerűsítik, aszfaltozzák. Mindegyik mellék- és főút aszfaltozott lesz, tudtuk meg. Csekenyén a legrosszabb a helyzet, ahol a főút is köves. A festői helyen lévő román település elnéptelenedett, a fiatalok elmentek – de most, hogy változnak a körülmények, a polgármester lehetségesnek tartja, hogy egy részük visszajön. A település hétvégi házak kialakítására is alkalmas, akárcsak Szolnokháza, amely „a legkisebb falu, mely saját csatornahálózattal rendelkezik”. Összesen közel 13 kilométernyi utat fognak rendbe hozni, Érszőllősön több mint három, Szolnokházán több mint hat, Csekenyén pedig szintén több mint három kilométert.
Ugyancsak a projekten belül délutáni iskolát létesítenek az érszőllősi iskolába járó gyerekek számára. Ez egy új épületben fog működni, s a tervek szerint a gyerekek ebédet kapnak majd, utána pedig segítséget a házifeladatok megírásában, ezenkívül különféle szabadidős tevékenységek is lesznek itt – sport, nyelvtanulás, de egyebek mellett képzőművészeti programokat, táncoktatást is terveznek számukra. A tervek szerint az ebédet egyházi segítséggel, illetve a Pro Viişoara Egyesület közreműködésével fogják biztosítani, lehetőleg minimális összegért, vagy akár ingyen. Ezenkívül felvesznek majd olyan személyeket is, akik a gyerekekkel foglalkoznak majd. Mint megtudtuk, mintegy kétszáz gyerek jár a magyar nyelvű érszőllősi iskolába.
Szintén a projekt részét képezi az érszőllősi művelődési ház korszerűsítése. Az épületet már korábban sikerült rendbe hozni, ezúttal a belső világítást, a hangtechnikai berendezéseket korszerűsítik, számítógépekkel, könyvekkel, új bútorzattal látják el.

Két év alatt

Két év áll rendelkezésükre, hogy mindezt megvalósítsák, ezek a típusú projektek ugyanis lejárnak 2017 végén, s ha addig nem végeznek, elesnek a támogatástól. „Két év alatt annyi mindent kell megvalósítsunk, mint mások öt év alatt” – jegyezte meg a polgármester, aki bízik benne, hogy minden gondmentesen zajlik majd. „Eddig felújítottuk az iskolát, a kultúrotthont, az orvosi rendelőt, új óvoda épült, folyamatban van a polgármesteri hivatal új épületének a létrehozatala, most már csak az utakkal voltunk elmaradva, ezért is vertük a vasat ezért a támogatásért, hiszen lassan minden háznál van autó, esetenként több is, és senki nem örül annak, hogy köves utakon kell közlekedni” – tette hozzá Beke László.

Neumann Andrea