Még nem indult be a vásárlás

Még nem indult be a vásárlás
Csütörtökön nem volt igazi szilveszter előtti roham sem a váradi nagypiacon, sem az élelmiszerboltokban, de van, aki bízik benne, hogy pár napon belül megugrik a kereslet.

 

Több helyen is lehet élő halat venni Nagyváradon – a nagypiacon például autókból árulnak pontyot, amurt és fitofág pontyot. A kereskedők, akik december közepe óta vannak Váradon, s Arad megyéből jöttek, reménykednek benne, hogy közvetlenül szilveszter előtt kelendő lesz az élő hal – egyelőre viszont kevés a vásárló. Az árak amúgy tavalyhoz képest körülbelül egy lejjel nőttek: a ponty és az amur kilója most 16 lej, a fitofágé pedig 12 lej.

Választék

A nagypiaci húsrészlegen viszonylag nagy a nyüzsgés, de kérdésünkre, hogy mit vesznek leginkább ilyenkor, az egyik kereskedő bosszúsan mondja, hogy az emberek alig vásárolnak és szinte kizárólag az olcsó húst keresik. A csontos disznókaraj kilója egyébként 18-20 lej, a csont nélküli sertéscomb is ennyibe kerül, a darálthús ára átlagban 15 lej, a kocsonyának való köröm ára 6-7 lej, a csülök kilója pedig 12 lejbe kerül.

Pezsgőt nem láttunk a piacon, az ábécékben viszont lehet válogatni. Az egyik helyen az üzletvezető elmondja: nem számítanak arra, hogy többen vásároljanak tőlük a napokban, mint egyébként, sőt, várhatóan kevesebben jönnek majd, mivel az emberek évek óta a bevásárlóközpontokat részesítik előnyben ilyenkor. Régen fogyott a virsli újév előtt, de most az sem. A pezsgőborok, pezsgők ára ebben az üzletben egyébként 11,5 és 35 lej közötti, a gyerekpezsgő 14,5 lejbe kerül. Virsliből többféle kapható az élelmiszerboltokban, az árak 20 és 30 lej közöttiek.

Ami pedig a bevásárlóközpontok kínálatát illeti: egyesek külön szilveszteri katalógust állítottak össze az ilyenkor kelendő árucikkekből. Egy ilyen katalógus alapján a legolcsóbb, hazai gyártmányú pezsgő bor mintegy nyolc lejbe kerül, kifejezetten széles a választék 12-20 lejes árfekvésben, vannak 25-45 lejes változatok is, és eredeti francia pezsgő is kapható, ebből egy palack 205 lejbe kerül.

Neumann Andrea

Címkék: ,