Még négy honatya Biharból

Még négy honatya Biharból
A visszaosztások nyomán Szabó Ödön (RMDSZ), Gavrilă Ghilea és Liviu Laza Matiuţa (mindketten ARD), valamint Ioan Hulea (PP-DD) is bejutottak a bukaresti törvényhozásba.

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, Bihar megyében tizenhárom képviselői és szenátori választókerület közül tizenkettőben a győztes jelöltnek sikerült megszereznie a szavazatok abszolút többségét (50 százalék plusz egy szavazat), és csak egy képviselői körzet maradt „nyitva”, az, amelyikben Szabó Ödön RMDSZ-es jelöltnek mindössze pár tucatnyi szavazatra lett volna szüksége az ötven százalék eléréséhez. Arra lehetett számítani, hogy az újraosztás során abban a körzetben más jelölt kapja meg a mandátumot. Az Országos Választási Iroda kedd délutáni közlése szerint azonban az illető körzetből Szabó Ödön kapta meg a mandátumot. Sőt, a tizenhárom mandátum mellé további hármat kapott Bihar megye, ugyanis a 3. számú képviselői választókerületben a Dan Diaconescu Néppárt (PP-DD) jelöltje, Ioan Hulea, a 4. számú képviselői választókerületben indult Liviu Laza Matiuţa, és a 3. számú szenátori választókerületben indult Gavrilă Ghilea (mindketten az Igazságos Románia – ARD jelöltjei) szintén mandátumot kaptak. Így gyakorlatilag a Dél-Nagyvárad – Nagyszalonta körzetnek két szenátora, az élesdi és a belényesi képviselői körzetnek pedig két képviselője lesz. Ha pedig ide számítjuk Miroslav Merkat, a Romániai Csehek és Szlovákok Demokratikus Szövetségének képviselőjét, aki szintén helyet kap Románia parlamentjében, akkor Bihar megye tizenhét politikust küld a román törvényhozásba.

A nyertes be is jutott

„Az első szimuláció szerint úgy tűnik, hogy Bihar megyében én is mandátumot kapok” – reagált Szabó Ödön szerkesztőségünk megkeresésére azok után, hogy kiderült: az országos visszaosztás nyomán ő is bejut a román törvényhozásba. Mint ismeretes Szabó Ödön közel ötven százalékos eredménnyel nyerte meg választókörzetét, de mivel nem sikerült megszereznie az érvényes voksok ötven százalékát és még egy szavazatot, ezért úgy tűnt, hogy abban a körzetben másvalaki kapja meg a mandátumot. Szabó Ödön elmondta, hogy országos visszaosztás van, és a rendszer elsőként azokat preferálja, akik ötven százalékhoz közeli eredményt értek el választókörzetükben, függetlenül attól, hogy maradt-e még mandátum abban a körzetben, vagy sem. Szabó Ödön közel ötven százalékot kapott, így a mandátumosztó rendszer alapján neki járt a képviselői hely.

Magával a választási rendszerrel kapcsolatban az RMDSZ-es politikus elmondta: „Én az arányos rendszerek híve vagyok, és a magyarságnak is az arányos rendszer a jó. Szerintem a listás választási rendszer volt a legmegfelelőbb, már csak azért is, mert egy listára szakemberek is felkerülhetnek, míg az egyéni választókerületes rendszerben nehéz egy olyan szakembert megismertetni a közvéleménnyel, akinek szakterületén végzett tevékenységén kívül nincs más közéleti tevékenysége. De a tisztán egyéni választókerületes rendszernél jobb ez a mostani, mert így a szórványban leadott magyar szavazatok nem vesztek el” – fejtette ki a politikus.

 Pap István

Címkék: , ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .