Még most sincs Megyei Tanács

Akt.:
Mircea Mălan az udvaron nyilatkozott a sajtónak. A szerző felvétele
Mircea Mălan az udvaron nyilatkozott a sajtónak. A szerző felvétele
A szombaton, másodjára összehívott megyei tanácsi alakuló gyűlésen sem jelentek meg a liberális önkormányzati képviselők, így harmadjára is össze kell hívni a testületi gyűlést kedden.

Ahogyan a szerda délutáni alakuló ülés után Mircea Mălan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei tanácsos listájának vezetője előre jelezte: a szombat délelőtti, másodjára összehívott rendezvényen sem jelentek meg, így mivel nem volt meg a kétharmados többség (a 35 tagú testületbe 17 PNL-ést, 9 PSD-ést, 7 RMDSZ-est és 2 ALDE-ést választottak), Claudiu Pop prefektus berekesztette a közgyűlést, majd bejelentette, hogy június 28-ra, kedd délelőtt 9.30 órára ismét összehívja ezt.

Ezt követően az épületben jelenlevő liberális az intézmény udvarán gyűltek újból össze, ahol Mircea Mălan nyilatkozott a sajtónak. Úgy fogalmazott: úgy döntöttek, hogy egy utolsó esélyt adnak a politikai felelősségvállalásnak és normalitásnak. Szerinte ők egy kormányzásra alkalmas programot mutattak be a választóknak, s erről nem hajlandóak lemondani. Megjegyezte: péntek este találkoztak a polgármestereikkel, s azt a felhatalmazást kapták, hogy a végsőkig harcoljanak. Mivel nem akarják elárulni a választóik bizalmát, kedden ott lesznek majd a harmadjára összehívott közgyűlésen, de addig abban reménykednek, hogy azok, akik egy stabil többséget tudnának kialakítani velük, meggondolják majd magukat annak érdekében, hogy fejlődjön a megye. Azt állította: ezt az érintettekkel is közöltek, de ők ahelyett, hogy odafigyelnének rájuk, „politikai alkukat szőnek, és valójában kisebbséget jelentő nagykoalíciót kötnek”. Meggyőződése, hogy megint olyan helyzet alakult ki, amikor a politikusok más mondanak, mint amit a kampányban, és azzal vádolta meg ugyanakkor a korábban a liberálisokkal való tárgyalásokon részt vevő RMDSZ-seket, hogy nem tartják be a nekik adott szavukat, ehelyett „összegyűlnek az asztal sarkánál, hogy olyan egyezséget kössenek, mely nem szolgálja a megye fejlődését, hanem csupán az a célja, hogy ellehetetlenítse a PNL-t, hogy ne sérüljenek a saját politikai érdekeik”. Megítélésében nem vették figyelmembe azt, hogy ha megegyeznek a liberálisokkal, akkor kapnak Váradon egy alpolgármesteri tisztséget, valamint egy megyei tanácsi alelnöki pozíciót is.

Ne számítsanak rájuk

Azt is mondta Mircea Mălan: a PSD-RMDSZ-ALDE koalíció ne számítson a PNL-sek voksaira, amikor kétharmados határozatok megszavazására kerül majd sor, mert csak azokat a projekteket szavazzák majd meg, melyek a liberális párt programjában is szerepelnek.

Ioan Mang, a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei elnöke viszont gyáváknak titulálta a liberálisokat, és kijelentette: bebizonyosodott, hogy nem a leendő PSD-RMDSZ-ALDE koalícióban vannak áruló és megvásárolható politikusok, hiszen a liberálisoknak az elmúlt napokban senkit sem sikerült átcsábítaniuk magukhoz. Hozzáfűzte: valószínűsíthető, hogy a harmadik közgyűlésen a PNL-sek megjelennek majd, hiszen nem fogják kockáztatni azt, hogy új választást írjanak ki a megüresedett 17 helyre, mert akkor mandátumokat veszítenének.

Ciucur Losonczi Antonius