Még minidig nyitott Tőkés indulásának kérdése

Még minidig nyitott Tőkés indulásának kérdése
Tőkés László kész lenne akár elállni a jelöltségtől az EP-választásokon, ha ez szükséges ahhoz, hogy megvalósuljon az egységes erdélyi magyar EP-választási lista.

Ezt pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján jelentette ki az EP-képviselő, noha az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) már felkérte őt, hogy legyen a párt első számú jelöltje a május 25-én esedékes európai parlamenti választásokon, és ezt a felkérést Tőkés László el is fogadta. Mindazonáltal még mindig nyitott kérdés az, hogy Tőkés László milyen formában, függetlenként párttámogatással, az EMNP listáján, vagy a romániai magyar pártok közös listáján indul-e majd a megmérettetésen. Sőt, a sajtótájékoztató után nem sokkal az EP-képviselő sajtóirodája közleményt adott ki, amelyben így fogalmaz: „Értelemszerűen nyitott kérdésről van szó, az EMNT elnöke – egyeztetve az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, illetve a magyar nemzetpolitika meghatározó személyiségeivel – végleges döntését később hozza meg” – vagyis az a lehetőség is fennáll, hogy Tőkés László magyarországi párt színeiben indul majd az EP-választásokon. Tőkés László felhívást intézett az RMDSZ-hez, hogy kezdje meg a párbeszédet a szavazatmaximizálás érdekében, mert mint mondta, az RMDSZ megosztó politikája oda vezethet, hogy egyetlen magyar jelölt sem jut be az EP-be. Ekkor jelentette ki azt, hogy ő kész lenne akár elállni a jelöltségtől, ha ezzel hozzájárulna a közös erdélyi magyar jelöltlista megvalósulásához.

Vincze a kakukktojás

A sajtótájékoztatón Tőkés László örömét fejezte ki amiatt, hogy az RMDSZ ezúttal is Winkler Gyulát és Sógor Csabát jelölte az EP-választásokta, bár véleménye szerint Eckstein Kovács Péter lett volna a legjobb jelölt. Nem volt ugyanilyen jó véleménnyel Vincze Lóránt jelöléséről, aki szerinte gyanús módon futott be egyik napról a másikra látványos politikai karriert. Mint mondta, Vincze Lóránt Winkler Gyula „táskahordójából” hirtelen az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke lett. Tőkés László követelte Vincze Lóránt átvilágítását mind gazdasági mind pedig politikai szempontból. Már csak azért sem jó választás Vincze Lóránt jelölése, mert a Székelyföldön nem ismerik, ott nem fog tudni szavazatokat gyűjteni – fűzte hozzá.

Múlt és jelen harca

Tőkés László kifejtette, hogy az erdélyi magyarság az EP-választások mellett a magyarországi választásokon is érdekelt, hiszen több mint száz év után a Kárpát-medence országaiban élő magyarok ismét beleszólhatnak a nemzet sorsának alakulásába, „és ezzel is bizonyítjuk határon átnyúlóan a magyar nemzet egységességét. Gyakorolhatjuk a nemzeti önrendelkezésünket, rajtunk kívül talán csak a román testvéreink érezhetik át ennek óriási jelentőségét” – fogalmazott Tőkés László. A politikus kifejtette, hogy mindkét választás esetében nem pusztán pártpolitikai küzdelemről van szó, ugyanis ez a politikai harc a múlt és a jelen, a kommunista múlt és a demokratikus jövő között zajlik. Kifejtette: különbséget kell tenni a nyugati, legitim baloldali pártok, és a volt kommunista országok posztkommunista pártjai között, mely utóbbiak a múlthoz húzó, nemzetromboló, totalitárius pártérdekeket képviselik. Tőkés László név szerint említette Magyarországon a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányokat, Romániában pedig az Antonescu-Ponta kormányt, melyek a posztkommunista visszarendeződésre törekszenek. Ezért is fontos, hogy Magyarországon a nemzeti erők győzzenek, hangsúlyozta. Tőkés így fogalmazott: „Az EMNP a Fidesz stratégiai partnere, tehát a mi opciónk teljesen világos.” Ugyanakkor Tőkés követelte, hogy az RMDSZ is „valljon színt”, vagyis döntse el nyíltan, hogy a nemzeti, vagy pedig a posztkommunista erőket támogatja. Tőkés emlékeztetett arra, hogy a Bihar megyei RMDSZ jó kapcsolatokat ápol a magyarországi baloldal politikusaival, ugyanakkor a Fidesz-politikusaihoz „dörgölőzik”, példaként említve, hogy egy székelyhídi RMDSZ rendezvényre Schmitt Pál volt köztársasági elnököt hívták meg.

Pap István