Még mindig problémás a tetőszerkezet

Még mindig problémás a tetőszerkezet
A januárban Nagykárolyt és környékét is érintő Kirill nevet viselő szélvihar „csak” két épületben okozott nagyobb kárt, a 3–as iskola kis épületén és a színházon. A napokban ismét kisebb szélvihar tombolt Nagykárolyban. Az sem kímélte az épület amúgy sem túl stabil szerkezetét.

Januárban a nagykárolyi Művelődési Ház mellett lévő színházépület tetejét borító bádoglemezt szinte teljes egészében letépte az orkán erejű szél. Mivel a nagyerejű széllökéseket eső is kísérte, a színházépület egy–egy ponton be is ázott, mire a javítási munkálatokhoz akkor hozzákezdtek.
A színház tetejére jó néhány évtizeddel ezelőtt került a most leszedett lemezborítás. Az időjárási frontok korábban sem kímélték mindezt, hiszen a tetőszerkezet gerendarészei már igencsak korhadt állapotban vannak, a színház oldalsó bejáratának szemmel láthatóan gyenge állapotáról pedig magunk is meggyőződhetünk.
Korábban már megtudtuk, hogy a Művelődési Ház igazgatója Georgescu Bogdan felkérte az önkormányzatot, hogy segítsék a megviselt állapotú színház épületének helyrehozásában (Mivel műemlékről van szó, cseppet sem egyszerű helyrehozni az épületet, még akkor sem ha rendelkeznek a munkálatok költségeit fedező pénzösszeggel.). Georgescu elmondta, ígéretet kapott a nagykárolyi önkormányzattól arra vonatkozóan, hogy a jövőben egy szakértői brigád elvégzi az állapotfelmérést és idővel helyrehozzák az épületet.

Mindenkit meglepett
A januári eset kapcsán Bekő Tamás polgármester és Micovschi Adrian alpolgármester is kilátogatott a színházhoz. Utóbbi újságírói kérdésre csak annyit válaszolt, hogy az eset „igazi meglepetés volt”.
Bekő Tamás polgármestert sikerült megkérdeznünk arról, hogy mi a véleménye a helyszínen tapasztaltakkal kapcsolatban?
Az előljáró elmondta, hogy a mostani sajnálatos eset nem volt előre kiszámítható, de ők mindent megtesznek, hogy az épület minél hamarabb tető alá kerüljön. (Ez meg is történt.) Az új fedőszerkezet a be nem fejezett szociális lakásoknak volt félretéve, de azt a hiányt pótolják majd, mivel erre a színháznál nagyobb szükség van.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja veszélyesnek a színház épületének állapotát, az előljáró azt a választ adja, hogy „egyáltalán nem látja veszélyesnek” hiszen a veszélyes rész csak egy „hozzátoldás”.

A szóban forgó esettanulmány elkészültét márciusra ígérte akkor az előljáró, de ez még április végéig nem készült el. Sőt, még a kivitelezőt sem kezdték el megkeresni.

A napokban a vihar ismét feltépte és szépen fel is tekerte a tetőrészt fedő bádogot. Ad – hoc módszerrel visszaszegezték, de ez sem a végső megoldás. Bár most nem volt szükség a tűzoltókra, nem úgy mint januárban, ez még nem jelenti azt, hogy túlvannak a nehézségeken.