Még mindig napirenden a talajvíz

Nagykároly – Nem apad az esővíz-, illetve talajvízelvezetési gondokkal küszködő panaszosok sora Nagykárolyban. Máig nem született megoldás.

A régen épült házak többségénél hiányzik, vagy már elöregedett a falban lévő „kátránypapír-szigetelés”. Ennek következményeképpen sok helyen tapasztalják az épülettulajdonosok, hogy már jelentkeznek a talajpárából eredő vizesedési gondok. Emiatt rendszerint elkezd peregni a vakolat és mállik a fal, ugyanakkor a nedves falak többféle betegség kiváltó okai is lehetnek, pl. reumát, ízületi bántalmakat, asztmát, allergiát okozhatnak. További gondot okoz még, hogy a nedves fal jó hővezető, és a belső levegő hőmérsékletét a falon keresztül kivezeti a szabadba, és ezért a lakástulajdonosoknak számolniuk kell a megemelkedett fűtési költséggel is. A vizesedési gondokat továbbá, nemcsak a szigetelés hiánya fokoza, de a talajvíz nagyarányú jelenléte, illetve annak „magaslati” elhelyezkedése is.

Fokozott baj

Nagykároly esetében már évtizedekkel ezelőtt sok gondot okozott a talajvíz, hiszen nemcsak a lakóházak pincéiben lett állandó jelenség, de a tömbházak alagsorát is rendszerint megtöltötte, aminek egyenes követkemzénye lett az épületek „salétromosodása”. A bajt csak tetőzte az esővízelvezető árkok megszüntetése, míg hatékony esővízelvezető-rendszer máig nincs Nagykárolyban, így egy esős időszakban nemcsak az utcák nagy hányada válik járhatalanná, de az épüeteket is komoly nedvesedési veszély fenyegeti. Bekő Tamás polgármester egy tavalyi nyilatkozatában elsimerte, hogy ezen a téren jelentős problémával áll szemben a városvezetés, ennek ellenére máig nem született megoldás.