Még maradtak üresen helyek

Szatmár megye – Megyénkben a líceumokban és a szakközépiskolákban összesen még 576 üres hely várja még a VIII. osztályt végzett diákokat, ám ezek egy része még szeptembern sem lesz elfoglalva.

A VIII. osztályos diákok számára véget ért a harmadik leosztás is, melyet követően 576 középiskolai hely maradt üresen, ám körülbelül 200 diák fog pótvizsgázni, és körülbelül szintén 200 még nem iratkoztak be egy elektronikus leosztásra vagy tanintézménybe sem — tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő–helyettestől. A két számítógépes leoszátson résztvett tanulók július 18–ig kellett beiratkozzanak azokba a tanintézményekbe ahová bejutottak. Azok a diákok akik azonban rossz szakra vagy rossz tagozatra — magyar tagozatra iratkoztak, de románra jutotak be, vagy esetleg a lakhelyüktöl túl messze — kerültek, azok július 21–23 között speciális leosztáson vehettek részt a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen.
Sikeres leosztás
Erre a leosztásra 144 diák iratkozott be, ebből mindenkit sikeresen leosztottak valahova, továbbá van két külföldről, Olaszország, érkezett diák, akiknek egyenlőre el kell ismertetniük a diplomájukat, és a későbbiekben lehet, hogy román nyelv és irodálom, valamint Románia történelme vizsgán kell résztveniük, továbbá, van még 3 diák aki más évben végzett, 7–en akik még nem vettek részt leosztáson, 22–en akik elhivatottsági osztályba, 92–en liceumokba, és 30–an inasiskolába kerültek. A Hám János Római Katólikus Iskolaközpontba 11 diákot osztottak most le, a Kölcsey Ferenc Főgimnzáiumba 22–en kerültek, a Nagykárolyi Iuliu Maniu Technikai Kollégiumba 7–en, míg a Szatmárnémeti Ioan Slavici Főgimnáziumba 4–en jutottak be. Szeptember 1 és 10 között lesz még egy leosztás szintén a megyei tanfelügyelőségen, azok részére akik pótvizsgára mennek vagy még egyáltalán nem iratkoztak be sehova.
Hengeli Tímea