Még kevesebb pénz a kórházaknak

Illusztráció
Illusztráció
Bihar megye – Többhetes tárgyalások után sikerült megkötnie az egészségbiztosítási pénztárnak a szerződést a Bihar megyei kórházakkal. Az egészségügyi intézmények többsége kevesebb pénzt kap.

 

Oana Ungur, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) szóvivője kérdésünkre elmondta: a legnagyobb gondot az jelenti, hogy miközben ugyanannyi pénzből kell gazdálkodniuk, mint tavaly, részben a szállításügyi egészségbiztosítási pénztár megszűnése, részben új kórházak létesülése miatt a pénzt többfelé kell osszák és így értelemszerűen minden intézménynek kevesebb jut. Közben az előírások is változtak – ezek következtében például a megyei kórház esetében 1400-ról 1600 lejre nőtt a megoldott esetek után fizetendő összeg, viszont jóval háromezer alá csökkent a pénztár által fizetett beutalások száma. Holott ezt megelőzően is gondot okozott, hogy a kórházba több mint négyezer beteget utaltak be havonta, a pénztár pedig csak kevéssel több mint háromezer eset után fizetett.

A Gavril Curteanu városi kórházat főleg a pénztár által fizetett nappali beutalások csökkentése érinti rosszul – ez a szolgáltatás ugyanis az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált – de természetesen ezzel egyidejűleg a fizetett többnapos beutalások száma is kevesebb lett. Lapértesülések szerint ez az intézmény mintegy húsz százalékkal kevesebb pénzt fog kapni, mint tavaly, aminek következtében elképzelhető, hogy az alkalmazottak pótlékaiból vágnak le. A Pelican magánkórház esetében csökkent a megoldott esetek után fizetett összeg, az Euclid magánklinika képviselői pedig azért elégedetlenek, mert náluk sokkal több beutalás lenne lehetséges, de újonnan létesült egészségügyi intézményről lévén szó, a pénztár ennek csak egy töredékét – tudtuk meg a szóvivőtől. A vasúti kórház, amely a vaskohsziklási kórházzal együtt újonnan került szerződéses viszonyba a CAS-vel, kevesebb pénzt kap a megoldott esetek után, mint korábban, amikor a szállításügyi egészségbiztosítási pénztárhoz tartozott.

Mindent összevetve: mindegyik Bihar megyei kórház elégedetlen, emiatt is húzódtak el a tárgyalások ilyen sokáig. A nehézségeket ráadásul az is tetézte, hogy még akkor is, amikor már javában tárgyaltak, újabb és újabb változtatásokról, megszorításokról kapott értesítést a Bihar megyei pénztár. Amint Oana Ungur hozzátette: bíznak benne, hogy a költségvetés kiegészítésből további összegeket kapnak, erre most különösen nagy szükségük lenne.

Neumann Andrea