Még két hónapig marad a múzeum

Még két hónapig marad a múzeum
Meghosszabbították a Körösvidéki Múzeum bérleti szerződését, aminek nyomán május 31-ig még biztosan a váradi római katolikus püspökség székhelyén marad.

Március 31-én jár le a váradi székhelyű Körösvidéki Múzeum bérleti szerződése a nagyváradi római-katolikus püspökség székházában, a barokk palotában, mivel azonban a múzeum új székhelyének felújítását és a múzeumi céloknak megfelelő átalakítását mindmáig nem fejezték be, ezért a bérleti szerződés meghosszabbításáról szavazott keddi ülésén a kulturális intézményt fenntartó Bihar Megyei Tanács. Az elfogadott határozat értelmében két hónappal, azaz 2016. május 31-ig hosszabbítják meg a múzeum bérleti szerződését. Megjegyzendő, hogy a megyei tanács eredetileg 2016. december 31-ig kérte a szerződéshosszabbítást, de végül csak két hónapos hosszabbítás lett belőle. Szerkesztőségünk érdeklődésére válaszolva Böcskei László római katolikus megyés püspök megerősítette, hogy a tanács eredetileg az év végéig kérte a szerződéshosszabbítást, de végül két hónapos hosszabbításban egyeztek meg a felek. Hozzátette, hogy a szerződés további feltételei, így a bérleti díjak sem változtak, és a két hónap letelte után meglátják majd, mi lesz a következő lépés a múzeum ügyében.

Költségesebb felújítás

Ugyanezen a tanácsülésen szavazták meg azt, hogy új feltételekkel, azaz módosított költségvetéssel hirdet közbeszerzési eljárást a megyei tanács a Körösvidéki Múzeum új székhelyén – az egykori hadapródiskolában – még elvégzendő munkálatok kivitelezésére. Mindkét napirendi pontot ugyan egyhangúlag megszavazták a tanácsosok, de Ioan Mang, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője azt kérdezte a második szóban forgó határozati javaslat napirendi ponti vitáján, hogy miért nem végezték el már a tavaly a szükséges módosításokat a projektben, mert akkor mára már talán be is fejeződtek volna a munkálatok. Cornel Popa, a megyei tanács elnöke válaszában jelzete, hogy 2015-ben három licitációt szerveztek, de egyetlen alkalommal sem érkeztek érvényes ajánlatok, mint mondta azért, mert a kivitelezők szerint annyi pénzből, amennyit a megyei tanács felajánlott, nem lehet elvégezni a kért munkálatokat. Ioan Mang erre válaszolva emlékeztetett arra, hogy ő már két évvel ezelőtt javasolta a szerződésbontást a felújítást addig végző Selina céggel, de a megyei tanács csak egy évvel ezelőtt szánta rá magát erre a lépésre. Erre reagálva Popa azt mondta, hogy kötelessége volt háromszor meghirdetni a közbeszerzési eljárást a korábban rögzített feltételek mellett, és csak miután teljesen megbizonyosodtak arról, hogy nem jelentkezik senki a licitre, kerülhetett sor a most előterjesztett határozat-tervezet kidolgozására. Egyébiránt az új múzeumi székhelyen még elvégzendő munkálatok kivitelezésének új költségvetése 29.466.220 lej áfával együtt.

Pap István