Meg kellene műteni Dávid lábát

Meg kellene műteni Dávid lábát
Már többször írtunk Dávidról, arról nyolcéves kisfiúról, akit édesapja elhagyott, mivel súlyos betegségekben szenved. A napokban ismét beszéltünk a nagymamájával.


Dávid hat hónapra született, mindössze nyolcszáz grammosan és kevéssel születését követően kiderült, hogy cisztás hidrokefáliában (vízfejűségben) szenved, tudtuk meg. Nagyon sokszor műtötték, többször Kolozsváron, és bármikor új beavatkozásra lehet szükség. Szinte születésétől speciális csövek vezetik el a fejében termelődő folyadékot a gyomrába, s a fejébe ültetett alkalmatosságot rendszeresen cserélni kell. A kisfiú nem beszél, nem jár, nem tud egyedül enni és alig lát, mivel születését követően három hónapon keresztül inkubátorban volt. A gyógytorna havi 500 lejbe kerül, a gyógyszerek további 200 lejbe. Amint nagymamája legutóbb elmondta, lehetséges lenne megműteni a lábát, hogy járni tudjon, s a látásán is lehetne javítani, ha lenne elég pénzük.

Elköltöztek

A gyermek édesapja már két éve elhagyta a családot, ő azt szerette volna, ha a gyermeket intézetbe adják,végül pedig beadta a válókeresetet. Az édesanyának és a nagymamának leginkább az fáj, hogy a gyermek iránt még csak nem is érdeklődik, immár két éve nem is látta. „Azt mondta, soha nem lesz ember belőle. Mintha legalábbis egy állatról lenne szó. Nekem pedig ez a gyermek a szemem fénye, mindennél a világon jobban szeretem” – mondja Dávid nagymamája.

A férj tömbházlakásából egyik napról a másikra ki kellett költözniük, azóta Dávid nagymamájának és férjének nagyváradi állami lakásában húzódtak meg, ideiglenesen. A kisfiú anyukájának van ugyan egy tömbházlakása, de mindössze tíz négyzetméteres és a negyedik emeleten található, úgyhogy oda nem költözhet a beteg gyermekkel. Szeretné elcserélni egy valamivel nagyobb, földszinti lakással, de ehhez is pénzre lenne szükségük. A kisfiú édesanyjának a havi jövedelme kilencszázötven lej, a nagymama pedig kisnyugdíjas. Olyankor, amikor a kisfiúval Kolozsvárra kell utazni, lemond a gyógyszereiről is, hogy támogatni tudja őket.

Jó gyermek

Mind az édesanya, mind a nagymama imádják a kisfiút, el nem tudnák képzelni, hogy állami gondozásba adják. Nagyon jó gyerek, mondják, kivéve, amikor fájdalmai vannak, olyankor nehezen lehet bírni vele. Amúgy leginkább a hintaszékben szeret lenni, szereti a zizegő zacskókat, ezekkel foglalja le magát. Sokat beszélnek hozzá és esküsznek rá, hogy érti, amit mondanak neki. Míg ott voltunk, a gyermek szépen játszott, mosolyogni is láttuk.

Az édesanya egy bankszámlát nyitott a CEC Banknál, úgyhogy aki segíteni tudna rajtuk, a RO22CECEBH0908RON0485285 számlára utalhatnak pénzt, Avram Luminița nevére. De közvetlenül a családnak is el lehet juttatni támogatást, a nagymamával a 0746.555484 telefonszámon vehetik fel a kapcsolatot.

Neumann Andrea