Meg kell újítani az iparengedélyt

Bihar megye – A 2008/44-es sürgősségi kormányrendelet értelmében minden gazdasági tevékenységet végző magánzó vagy családi vállalkozó egy éven belül köteles megújítani működési engedélyét a Cégjegyzéknél.

Magánszemélyek és családi vállalkozások eddig a polgármesteri hivataloktól váltahatták ki a műkjödési engedélyt. Alkalmazottaik nem lehettek. A 44-es sürgősségi kormányrendelet szerint ezután egy sokkal gyorsabb és egyszerübb módszerrel a Cégjegyzéktől kell kérniük a műkjödési engedélyt, illetve itt kell megújítaniuk a régit, ahol válogathatnak több működési forma között is, átalakulhatnak családi vagy egyéni vállalatokká, tarthatnak alkalmzottakat, annélkül, hogy változna az egyszrű könyvelési, vagy adózási forma. Aki az új szabályozó hatálybaléptétől számított egy éven belül nem újítja meg engedélyét automatikusan törlik a cégjegyzékből.

A törvény csak a gazdasági tevékenységet folytató személyekre vonatkozik, nem orvosokra, ügyvédekre, közjegyzőkre, vagy más hasonló kategóriákra.

Azoknak a tevékenységeknek a listája, melyek után eddig is választani lehetett az átalányadózás és a ténylegesen elkönyvelt bevétel alapján való adózás között továbbra is megmarad, sőt tovább bővül, tudtuk meg szerdán a Közpénzek Bihar Megyei Felügyelőségén megtartott sajtótájékoztatón.

Albert Ferenc