„Meg kell állítani Európa erkölcsi romlását”

Akt.:
Soltész Miklós államtitkár egy magyar és angol nyelvű Alaptörvényt ajándékozott Szabó Ödön parlamenti képviselőnek. A szerző felvétele
Soltész Miklós államtitkár egy magyar és angol nyelvű Alaptörvényt ajándékozott Szabó Ödön parlamenti képviselőnek. A szerző felvétele
Szerdán közös sajtótájékoztatón buzdítottak az október 6–7-i referendumon való részvételre a katolikus püspökség, a KREK, az RMDSZ és a magyar kormány elöljárói, Böcskei László és Csűry István püspökök, Szabó Ödön képviselő és Soltész Miklós államtitkár.

A római katolikus Püspöki Palotában tartott tegnap délutáni közös sajtótájékoztatón dr. Kovács F. Zsolt, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség irodaigazgatója köszöntötte a megjelenteket, felidézve az elmúlt 2–3 év vonatkozó eseményeit, megbeszéléseit, fórumait, az élet védelmében történt megnyilvánulásait. Jogfilozófiai eszmefuttatását azzal zárta, hogy keresztény hitünk tanítása szerint a Teremtő megalkotta a világot, az ő isteni törvénye és rendelkezése szerint. Ebbe beépítette a természet törvényeit, az emberi törvények pedig tulajdonképpen a társadalmi együttélést szabályozzák.

Böcskei László római katolikus megyés püspök örömét fejezte ki, hogy összefogást eredményezett ez a nemes ügy az egyházak, a politikum és a civil szféra részéről, megtalálták a közös utat, megragadták a kínálkozó lehetőséget. Felidézte, hogy a római katolikus egyház hivatalos megszólalása már elhangzott, a püspökkari konferencia külön buzdítást adott ki, melyet szeptember 18-án közzétett. Ebben a romániai katolikus püspökök kiemelik a szavazás fontosságát, és arra intenek, hogy merjünk kiállni a keresztény értékek mellett, s ezek felvállalásával erősítsük, védelmezzük a hagyományos családmodellt, melyről hisszük, hogy isteni eredetű. Személy szerint ő is azt szorgalmazza a váradi egyházmegyében, azt kéri a híveitől és a paptestvéreitől, hogy tegyenek tanúságot erről. Világosan látni kell ugyanis azt, hogy a mai világban határozottan el kell mondani, milyen alapon képzeljük el biztonságban a jelenünket és a jövőnket. A referendumnak ugyanakkor valamiféleképpen köze van a vallásosságunkhoz is, ahhoz, hogy mi magunk mit gondolunk önmagunkról, hiszen hitünk szerint az istenképűség ott van minden teremtett emberben, és ez határozott állásfoglalásra kell késztessen bennünket, hogy megvédjünk keresztény értékeinket. Kellő alázattal és bátorsággal, pozitív kicsengéssel vállaljuk tehát ezt fel mások előtt is – tanácsolta a főpásztor, aki ezután Ferenc pápának a családról szóló apostoli buzdításából olvasott fel.

Sorsdöntő pillanat

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke jelezte: a Szövetség hivatalos álláspontja az, hogy mindenki menjen el szavazni, hogy meglegyen a részvételi és az eredményességi küszöb, és döntsön a lelkiismerete szerint – az ő javaslatát követve lehetőleg már szombaton –, határozottan, őszintén, anélkül, hogy sértően viselkedne másokkal szemben. Ő igennel fog szavazni, mert számára a házasság intézménye a férfi és a nő kötelékét jelenti, akik boldoggá teszik egymást, és szeretetkapcsolatukból az élet továbbadása származik, erdélyi magyarként nem is vélekedhet másképpen.

Csűry István királyhágómelléki református püspök megítélésében sorsdöntő pillanat előtt állunk, hiszen Istennek engedelmeskedve meg kell állítanunk Európa erkölcsi romlását. Azt mondta: meghatódott, amikor a felkészülés során azt tapasztalta, milyen sokan összefognak a szép, a jó, az Isten akarata szerint való cselekvés érdekében. Külön megköszönte a magyar kormány, Orbán Viktor miniszterelnök és Soltész Miklós államtitkár támogatását. Úgy fogalmazott: el kell menni szavazni, és a referendumnak sikerülnie kell, mert férfi és nő ketten együtt kaptak mandátumot Istentől arra, hogy szaporodjanak, sokasodjanak, őrizzék és belakják a Földet. Ez így igaz, még akkor is, ha alázatos szívvel és töredelmes lélekkel néha elmarad a gyermekáldás, hiszen ezt is el kell fogadni úgy, mint Isten titkos akaratát.

Ciucur Losonczi Antonius