Meg kell akadályozni a közigazgatási átszervezést

Meg kell akadályozni a közigazgatási átszervezést
Hegyközpályi községben megtartott közéleti fórumon vett részt a napokban Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő. Az emberek ismerték, mint mondták, nyomon követik tevékenységét és látják, hogy igyekszik megoldani a hozzája fordulók problémáit.

A bizalom hangján szóltak Szabó Ödönhöz azok a hegyközpályiak is, akik a kormány új régiósítási tervétől tartanak. Mint köztudott, korábban megkereséssel fordult a parlamenti pártok megyei elnökeihez a bihari RMDSZ azért, hogy közösen kérjék a miniszterelnöktől és a fejlesztési minisztériumtól a közigazgatási átszervezéséről szóló törvénytervezet visszavonását, azonban csak az RMDSZ maradt az a szervezet, amely következetesen elutasítja a tervezett erőszakos átszervezést. Szabó Ödön emlékeztette beszélgetőtársait, hogy Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke és szenátorjelöltje korábban többször is részletesen elemezte, hogy miért is érintik negatívan Nagyváradot és Bihar megyét a tervezett változtatások. Ismert, hogy a fejlesztési tárca javaslata szerint új közigazgatási besorolást kapnának a települések, ezáltal a helységeknek egy új hierarchiája alakulna ki, a kisebb községek pedig akár meg is szűnhetnek. A kormány ráadásul bizonyos paraméterektől tenné függővé a támogatásokat.

A szövetség szerint a közigazgatás korszerűsítéséhez nem a kormány által tervezett lépésekre, hanem a Helyi Autonómia Európai Chartájának feltétel nélküli alkalmazására, egyszerű, átlátható törvénykezésre, a költségvetési erőforrások leosztásának átalakítására, a valós decentralizáció megvalósítására és a helyi közösségek megerősítésére lenne szükség.

A tervezet szerint azonban fennáll a veszélye annak, hogy Hegyközpályi elveszíti entitását, amit annak idején az RMDSZ harcolt ki. Ugyancsak veszélybe kerül Paptamási, Biharfélegyháza és Köröstarján község léte, amiket szintén RMDSZ-es munkával sikerült létrehozni azért, hogy a helyi közösségek dönthessenek a saját ügyekről. Meg kell bízni az emberekben, a közösségekben, ők tudják, mi a jó nekik, és rájuk kell bízni, döntsenek a maguk ügyeiről – mondta Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt. Felelevenítette: a kampányt megelőző időszakban az RMDSZ plakátjainak híre messze földre eljutott. A Szövetség azt hirdette: „Mentsük meg Nagyváradot! Bukaresttől!” Ennek lényege egy kicsit provokatív módon valóban az volt, hogy felhívjuk rá a figyelmet: a helyben megtermelt javak a helybélieket gazdagítsák. A Bihar megyei településeken előállított érték, a befizetett adók és illetékek itt maradjanak, és ne Bukarestben mondják meg, mire és kire költik el azt a pénzt, amit mi kerestünk meg. „Nekünk ezért kell harcolnunk. Azért ez az egyik legfontosabb célunk, mert közösségeinknél jobban senki sem tudja, mi kell nekünk!” – mondta Szabó Ödön Pályiban.

Erős képviselet

Ezért szükséges, hogy ott lehessünk minden szinten, ahol rólunk, közösségeinkről döntenek. Mint ahogyan fontos volt, hogy a helyhatósági választáson minél több magyar polgármester és tanácsos nyerjen tisztséget, hogy a helyi ügyeket irányíthassa, ugyanúgy fontos, hogy december 11-ét követően a parlamentben is erős magyar képviselet álljon össze. Fontos, hogy az emberek megértsék, mi csak egymásra számíthatunk.

A Bihar megyei RMDSZ Sajtóirodája