Még javítani is remél az USR Plus szövetség

Vidám, körülbelül száz ember részvételével zajló eredményvárót tartott Váradon az USR Plus Szövetség
Vidám, körülbelül száz ember részvételével zajló eredményvárót tartott Váradon az USR Plus Szövetség
Nagy öröm jellemezte az USR Plus szabad téren tartott eredményváróját Váradon. Azt remélik, hogy első helyen végezhetnek – de a mostani, becsült eredménnyel is nagyon elégedettek.

Nyílt téren tartotta az urnazárás utáni eredményváró összejövetelét az USR és a Plus pártok választási szövetsége Nagyváradon, a Queen’s mögötti udvaron. Kiemelték, hogy nem csak egy pártról van itt szó, mivel sokan csak USR-ként emlegetik az egészet, holott valójában két tömörülés választási szövetsége ez, a USR-é és a Plus nevűé. Az exit pollok szerint 23,9 %-ot érhetett el ez a szövetség, amivel egyből a harmadik politikai erővé vált a romániai színtéren – ám a váradi eredményvárón a két párt itteni képviselői azt mondták, még ennél is jobb eredményben bíznak. Azt remélik ugyanis, hogy a külföldön élő román állampolgárok voksainak összeszámolása után első helyre kerülnek. Ez azonban kétséges, főleg amiatt, hogy nagyon sok potenciális támogatójuk megintcsak nem tudott szavazni külföldön. Ugyanis a román külképviseletek már megint nem készültek fel a diaszpóra fogadására, Európa számos pontján már a reggeli nyitáskor sorok kígyóztak, hogy az emberek leadhassák voksaikat, és estig sem szűnt meg a sorban állás – ennek ellenére a bukaresti kormányzat nem rendelte el, hogy a külföldi szavazókörök nyitva tartását meghosszabbítsák. Annak ellenére sem, hogy többek között épp az USR Plus Szövetség is hivatalosan kérte ezt. Itteni idő szerint 21 órakor tehát mindenütt leállították a szavazást, így az USR Plus csak azok voksaiban bízhat, akik addig bejutottak a külföldi szavazókörzetekbe. Münchenben például káosz volt a konzulátus előtt, Londonban pedig még a zárás után, éjjel is tüntettek a voksolásból kimaradt román állampolgárok ezrei, „Tolvajok! Tolvajok!” skandálással, sőt, olyanok is voltak, akik megpróbálták betörni a bezárt román követség ajtaját, hogy bejutva szavazhassanak.

„Fantasztikus”

Ezzel együtt is nagyon elégedett a becsült eredményekkel a pártszövetség. A váradi eredményvárón a Plus regionális képviselője, Adela Lille azt nyilatkozta, fantasztikusnak tartják már a becsült 23,9 %-os eredményt is, jó szereplésre számítottak, de ennyire jóra azért nem. Hozzátette: nekik sokkal kevesebb pénzük volt kampányolásra, mint a többi pártnak, mégis magasba vitte őket a választói akarat. Úgy véli, a választás eredménye azt is mutatja, hogy a lakosságnak elege van a mostani kormányzatból, „a lopásból, a hazudozásból, a szegénységből, azt akarják az emberek, hogy mindebből kilábaljunk, de az EU tagjai maradjunk”.

Ott volt a rendezvényen az USR Bihar megyei parlamenti képviselője is, Silviu Dehelean is. Ő azt emelete ki, hogy maga sem számított ilyen jó eredményre, és ilyen intenzív választási részvételre sem. Hozzátette, hogy a felmérések sem mutatták előre a mozgósítás ilyen mérvű sikerességét, tehát szerinte a szakértők alulmérték a

lakosság „rendkívüli frusztrációját a jelenlegi hatalommal szemben”. Dehelean azt mondta, arra számít, hogy a most, becslések szerint fej-fej mellett az első helyen álló PSD és PNL közül a szavazatok teljes összeszámolása után a PNL fog az élre törni, a PSD visszaszorul a harmadik helyre, és köztük lesz majd második az USR Plus szövetség. Ugyanakkor ő azt is valószínűnek tartja, hogy a diaszpóra szavazatai akár még első helyre is kihozhatják az USR Plust. Megjegyezte, hogy az állandóan ismétlődő külföldi szavazási nehézségekre megvan a megoldás, csak senki nem törődik vele. Így fogalmazott: „az USR már rég benyújtotta a parlamentnek azt a tervezetét, hogy vezessük be az elektronikus és levélszavazást, de a PSD-s többségű parlament ezzel sem kezdett semmit – viszont most már, várhatóan a következő hét elején kérni fogjuk a vonatkozó javaslatunk sürgősségi eljárással való parlamenti megvitatását”. Dehelean szerint az EP-választások mostani eredménye meg fogja változtatni a teljes politikai berendezkedést Romániában, a PSD vissza fog szorulni. Megemlítette azt is, hogy a kisebbik kormánypárt, az ALDE a becslések szerint be sem jut az európai parlamentbe, azért, mert a PSD-vel szövetséges, és a választóknak ez nem tetszik, ugyanígy sokáig izgulhatott az RMDSZ is, hogy egyáltalán bekerül-e, és azt a kampányfogást is alkalmaznia kellett, hogy úgymond felfüggeszti az együttműködési szerződést a PSD-vel.


Szeghalmi Örs