Még hallgatnak a bárányok

Akt.:
Még hallgatnak a bárányok
Nagyvárad- Egyelőre hallgatnak a bárányok a várad-őssi piacon, a húsvéti ünnepek előtt hagyományosan megrendezett vásáron. Hétfő déli ottjártunkkor sem mészárosokat, sem állatokat nem láttunk.

Annak ellenére, hogy az idén egybeesik a román és a magyar húsvét, és a hétvégén már ünnepelünk, teljes a pangás a nagyvárad-őssi piacon a bárányhús eladására kialakított részen. Legalábbis hétfő déli ottjártunkkor csak az egyik helyi tévécsatorna riporterével és operatőrével találkoztunk, s egyetlen mészárossal, vásárlóval vagy báránnyal, esetleg kecskegidával sem volt szerencsénk ismeretséget kötnünk. Egyébként az utóbbi évekre visszatekintve lassan megszokottá válik, hogy a nagyhét első két-három napján nincs nagy mozgás a vásáron, s csak nagycsütörtöktől tapasztalható élénkebb jelenlét. Tavaly egyébként a mészárosok 25 lejt kértek egy bárány megnyúzásáért, az élőhús kilója pedig általában 15 lej volt.

A Nagyváradi Közterület-fenntartó Rt. (ADP) az őssi piacon április 14–19. között működtet egy báránypiacot, illetve vágóhidat. Erre a célra külön előkészítettek egy csarnokot, amit két kábító berendezéssel és speciális víztömlőkkel láttak el. Ezenkívül öltözőket alakítottak ki a hentesek számára és egy irodát az Állat-egészségügyi Igazgatóság munkatársai számára. A báránypiac az alábbiak szerint tart nyitva: 2014. 04. 14., hétfő – 2014. 04. 18., péntek 7–19 óra között, 2014. 04. 19-én, szombaton pedig 7–17 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius