Meg fogják óvni a levédetést

Akt.:
Meg fogják óvni a levédetést
A Szent László Napok szervezői sajtótájékoztatón számoltak be a levédetéssel kapcsolatos legújabb fejleményekről és pontok szerint válaszoltak Szabó Ödön megyei RMDSZ ügyvezető elnök közleményére.

Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi régióelnöke Szabó Ödön ügyvezető elnöknek az „Idegen tollakkal ékeskedne az RMDSZ” című közleményükre adott válaszára reagált (ezt, akárcsak a fent említett közleményt lapunk pénteki számában tettük közzé). Elmondta: Szent László király kultuszának első számú ápolója valóban a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye – de vallási alapon. A Szent László Napok szervezői többször is egyeztettek a püspökséggel, s Böcskei László püspök levélben fejtette ki, hogy tisztelettel követik azokat a kezdeményezéseket, melyeket mások kínálnak Szent László tiszteletének elmélyítésére. „Az, hogy egy RMDSZ-es vikárius más állásponton van, az nem a püspökség hivatalos álláspontja” – mondta a főszervező, aki szerint Szabó Ödön ügyvezető elnök „jogi fogalmakat kever össze”, hiszen a levédetés által a nevezett szellemi termék az RMDSZ tulajdona, s hiába adják át a római katolikus egyháznak, nem válik az egyház tulajdonává.

„Ítélkezzenek a résztvevők”

Az, hogy Szabó Ödön szerint „minimum csúsztatás az, hogy politikamentesnek szánták a rendezvényt”, Zatykó Gyula szerint azért sem igaz, mert a rendezvényen sem az EMNT, sem az EMNP logója nem jelent meg, ha pedig valaki politikát hoz ebbe, az maga az ügyvezető elnök, aki a gyermeknap megünneplését nehezen megmagyarázható okokból átvitte július 29-re. Az ügyvezető elnöknek egy másik kijelentésére reagálva tette fel Zatykó Gyula a kérdést: a magyar szó vajon az RMDSZ kizárólagos tulajdona-e? Azt is elmondta: az RMDSZ ugyancsak május 29-én védette le az évek óta működő Szacsvay Akadémiát is, amikor a Szent László Napokat, így Szabó Ödönnek a 7. pontnál tett kijelentése („Az, hogy jóval a rendezvények után akarták levédetni a védjegyet az sok mindent elárul a szervezőkről”) ráadásul pont olyan, mintha a tolvaj megdorgálná a házigazdát, hogy miért nem tett több lakatot az ajtóra. „Szabó Ödön az RMDSZ-nek sok rosszat tett ezzel, de ítélkezzen ebben a ügyben az a harmincezer ember, aki részt vett az ünnepségen, nem mi” – tette hozzá a főszervező.

Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a szervezők meg fogják óvni a levédetést. „Hiszem, hogy a politikának nem kell rátelepednie a civil rendezvényekre” – mondta Zatykó Gyula, hozzátéve: pont ilyen meggondolásból nagyon vigyáztak arra, hogy az a közel nyolcvan fiatal, aki velük dolgozott önkéntesként ne csömörüljön meg, erre fel jönnek mások és bemocskolják az egészet, „hát milyen emberek ezek…”

„Ültessék kisszékbe”

Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke mindehhez hozzátette: ők nem egy alkalommal hívták meg például Huszár István RMDSZ-párti képviselőt rendezvényeikre, aki beszédet is tartott, mindig baráti hangot próbáltak megütni. Másrészt „hogy nézne az ki, ha levédetnénk a paptamási RMDSZ-t, vagy a bihari RMDSZ-t… ” Nagy József Barna szerint Szabó Ödönt „ültessék a kisszékbe és beszélgessenek el vele”, hiszen olyan az RMDSZ számára, mint „egy barbár, őrült tank”. „Csodálkozom rajta, hogy az RMDSZ-nek ilyen ember kell elnöknek” – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet: nem egy Kárpát-medencei településen szerveznek Szent László napokat, ezzel eddig soha semmi gond nem volt.

A későbbiek során Jobbágy Emese, a Szent László Egyesület vezetője hangsúlyozta ki, hogy minden, jogilag rendelkezésükre álló módszerrel élni fognak, Mihálka Melinda, a Partitipatio Alapítvány elnöke pedig arra tért ki: jövőre is lesznek Szent László Napok, nem azért dolgoztak, hogy most meghátráljanak.

Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a rendezvényre pályázati alapokból 87.750 RON-t kaptak, támogatásokból pedig 10110 RON-t, kiadásaik összege pedig 102.730 RON. Zatykó Gyula szerint ez „első nekifutásból jó”, és legközelebb valószínűleg még több szponzoruk lesz, hiszen „egy vállalkozó pontosan tudja, mennyit ér neki az, hogy egy bizonyos rendezvényen népszerűsítik”.

Neumann Andrea

 A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .