Még csütörtökön aláírja Románia és Szerbia a kisebbségekről szóló megállapodást

Csütörtökön Brüsszelben aláírja Románia és Szerbia a nemzeti kisebbségekről szóló együttműködési megállapodást, amit Bukarest feltételül szabott Belgrádnak ahhoz, hogy ez utóbbi elnyerhesse az EU-tagjelölti státusát – közölte a román Mediafax hírügynökség.

A hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a felek az éjszaka jutottak megállapodásra, és véglegesítették a megállapodás szövegét.

Románia úgy határozott, hogy megvétózza Szerbia EU-tagjelölti státusát, ha Belgrád továbbra sem biztosít jogokat a vlach kisebbségnek. A románok szerint ugyanis a vlachok is románok, akik nem rendelkeznek anyanyelvű oktatással és román nyelvű misézést sem biztosítanak nekik.

Románia plusz garanciákat kért, így ragaszkodott az együttműködési megállapodás aláírásához, valamint ahhoz, hogy az Európai Bizottság kísérje figyelemmel a szerbiai kisebbségek helyzetét.

Csütörtökön a román sajtó azt írta, hogy Bukarest azért helyezte kilátásba Szerbia EU-tagjelölti státusának megvétózását, hogy az EU-tagállamok állam- és kormányfői csütörtöki tanácskozásukon vegyék fel napirendre Románia schengeni csatlakozásának a kérdését.

A Romania Libera című napilap és a Hotnews.ro portál szerint a csütörtöki brüsszeli tanácskozás napirendjére utolsó pillanatban, hirtelen felkerült hirtelen ez a téma is. A Mediafaxnak nyilatkozó diplomáciai források is megerősítették ezt az információt.

Romániának egy évvel ezelőtt kellett volna csatlakoznia Bulgáriával együtt a schengeni övezethez, de kezdetben Franciaország és Németország is kifogásokat emelt arra hivatkozva, hogy a két országban igen elterjedt a korrupció. Végül Hollandia vétózta meg a két ország schengeni csatlakozását.