Még be lehet iratkozni üres iskolai helyekre

Még be lehet iratkozni üres iskolai helyekre
Sürgősen várják az iskolák azon diákok jelentkezését, akik még nem iratkoztak be előkészítő vagy IX. osztályba- hangsúlyozta az erdon.ro-nak szerdán nyilatkozó Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes.


Pillanatnyilag még zajlanak a meglevő helyekre a beiratkozások az iskolákban, ha esetleg vannak még olyan diákok, akik esetében ez nem történt meg, például azok a gyerekek, akik betöltötték a 6. életévüket augusztus 31-ig, és ezért kötelező módon előkészítő osztályba kell menjenek. Nagyváradon a Lucreţia Suciu Általános Iskolát kivéve valamennyi tanintézetben megvan legalább az a minimum létszám, mely a törvénynek megfelelően kell ahhoz, hogy egy-egy osztály elindulhasson. (A minimum előkészítő osztályban tizenkét diák, a maximum huszonöt).

Ötödik osztályba szintúgy várják az iskolák azoknak a beiratkozását, akik netán ezt nem tették még meg. Természetesen aki abban az iskolában marad, ahol a negyediket is végezte, automatikusan kérheti, hogy ott folytathassa a tanulmányait. Ha azonban el akar menni máshova, akkor ezt kérvényeznie kell, és attól függően, hogy a kiszemelt intézményben van-e hely, felveszik vagy sem. Kilencedik osztályba lezajlott a harmadik beiratkozási periódus. Ha esetleg vannak még olyan fiatalok, akik nem jelentkeztek, azokat várják ezekben a napokban az iskolák, hiszen Romániában a kilencedik és tizedik osztály is kötelező. Így azok az iskolák, amelyeknek tudomása van olyan diákokról, akik nem iratkoztak be, ezt le közölniük az önkormányzatoknak, hogy megfelelő lépéseket tehessenek ezen állapot megszüntetése érdekében.

Mint ismert, a Traian Vuia Műszaki Kollégiumba „költözött át” az Andrei Şaguna magyar tagozata is, lévén hogy a két iskolát ettől a tanévtől kezdve összevonták. Ez azt jelenti, hogy magyar fodrász-líceumi osztály lett a Traian Vuiában, valamint autó- és villanyszerelői szakosztályok. Évfolyamonként kettő vagy három magyar osztály indul, attól függően, hogy létrejött-e három különböző osztály, vagy egy osztályon belül két szak van, autó- és villanyszerelői is. Idén például az autó és villanyszerelői szakosztály úgy jött létre, hogy fele-fele, tehát 14 autószerelő-diák van beiratkozva és 14 villanyszerelő. A közös tantárgyakat együtt tanulják, a szaktantárgyakat pedig természetesen külön-külön.

Az elmúlt tanévhez hasonlóan Bihar megye legnagyobb magyar iskolájában, vagyis az Ady Endre Líceumban a 2015-2016-os tanévben is öt kilencedikes osztály indul. Megmaradtak az eddigi magyar osztályok vidéken Margittán, Nagyszalontán és Érmihályfalván, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban viszont egy olyan helyzet alakult ki, hogy valószínűleg össze kell vonni két különböző szakot azért, mert csak együtt van meg a létszám egy osztály indításához. A váradi Művészeti Líceumban is létrejött egy osztály dupla szakkal- ének és rajz- kilencedikben, sőt ötödikes belső magyar osztály is indul, mert több mint húsz diák jelentkezett.

Tankönyvek

A tankönyv-megrendelések el vannak küldve, s meg vannak kötve a szerződések a különböző kiadókkal. Sajnos voltak olyan kiadók, amelyek bizonyos tankönyveket nem voltak hajlandóak kinyomtatni, ilyen esetben változtatni kellett a megrendelt tankönyveken, és várják ezeknek a megérkezését. Ez minden osztályra érvényes- a szerződések augusztus közepén alá lettek írva a kiadókkal-, beértve a XI. és XII. osztályokat is, amelyek esetében eddig nem voltak ingyenes tankönyvek. És érvényes ugyanakkor a III. osztályra is, melynek az új tantervnek megfelelő új tankönyve jelenik meg. Az első osztályosokat kivéve- az övék marad a tankönyv, ezért teljes az újrarendelés-, a többi osztály esetében a tankönyvek tíz százaléka lett újrarendelve. Esetükben ugyanis minden tanév végén a könyveket a diákok visszaadják, és a tönkrementeket pótolni kell. A harmadikos kiadványokkal sajnos az a helyzet, hogy egyelőre nem íródott meg minden tantárgy tankönyve, vagy még nem jelent meg a fordítás, ezért a III. osztály esetében hiánnyal küszködnek.

Eltűnő gyerekek

Minden évben előfordul, hogy a végzős nyolcadikosok közül nem mindenkit találnak meg úgymond a beiratkozott kilencedikesek közt. Ez egy általános megyei tendencia, és természetesen a magyar tagozatra is jellemző. Pillanatnyilag még nem tudható, hogy ez most hogy alakul- ugyanis még tartanak a beiratkozások- de valószínűsíthető, hogy megint körülbelül 300-400 gyerek tűnik el a rendszerből. Az előkészítőtől nyolcadikig minden egyes évfolyamon körülbelül 1200 diák folytatja a tanulmányait magyar nyelven Bihar megyében, középiskolai és szakoktatási szinten azonban évfolyamonként 900 körülivé tehető a számuk.

Ciucur Losonczi Antonius