Még az idén különválnak?

Még az idén különválnak?
Szatmár megye – A költségvetés nagy részét a ráksai polgármesteri hivatal felépítésére fordították, ezáltal minél hamarabb el tud válni Avasújvárostól — mondja Ludróczki Sándor alpolgármester.

Még az idén tavasszal kérvényezték, hogy Avasújváros különváljék Ráksától, számolt be róla lapunknak Ludróczki Sándor, Avasújváros alpolgármestere. Ha minden igaz, akkor ezen a héten a referendum már a szenátus elé kerül, és akkor ebben az évben megvalósul a két település különválása. „Több problémával is szembe kellett néznünk”, mondja az alpolgármester, mivel Ráksának nem volt külön polgármesteri hivatala, kénytelenek voltak az önkormányzati költségvetés nagyobb részét ennek felépítésére fordítani.

Jövőre új óvoda
Pénzhiány miatt több korszerűsítési projekt is későbbre halasztódott. Jövőre szeretnének egy új óvodát is felépíteni, hogy a régit vissza tudják adni jogos tulajdonosának, a református egyháznak. A tervek közé tartozik az avasújvárosi református templom tornyának megnagyobbítása is, mivel a ’89-es fordulatig tartó munkálatok során, a tornyot akkor nem sikerült a hajótesthez méretben is hozzáépíteni. Az idén megkezdik az iskola külső szigetelésével és a tetőszerkezet javításával kapcsolatos munkálatokat, mondja Ludróczki, amibe, reményeik szerint, a kedvezőtlen időjárás nem fog beleszólni, és a munkálatokat nem kell a jövő évre kitolniuk.

Késnek a munkálatok
A ráksai polgármesteri hivatal építésére szánt pénzösszegek miatt késik az avasújvárosi sportterem külső munkálatainak elvégzése — még 300 000 lejre van szükség, amit, reményeik szerint, kormánytámogatással fognak tudni megszerezni. Egy újabb projekt is készülőben van, mondja az alpolgármester, ami a sportterem körüli parkosításra irányul, ahol már egy félig elkészült, nemzetközi versenyekre is alkalmas moto-cross pálya is található.

Gugulya-Hégető Lóránd