ERDON Helyi hírek

2018.05.24. 13:52

A karmester is zenélni fog ma

A váradi filharmónia állandó karmestere, Romeo Rîmbu ezúttal kettős minőségben, mint karmester és szólista szerepel a koncerten. Megtudtuk: még egy további meglepetést is tartogat a nézőknek.

A váradi filharmónia állandó karmestere, Romeo Rîmbu ezúttal kettős minőségben, mint karmester és szólista szerepel a koncerten. Megtudtuk: még egy további meglepetést is tartogat a nézőknek.

Azzal a darabbal jön többek között Dana Borșan zongorista, amellyel épp itt kezdte karrierjét 1979-ben. Ezt is elmondták tegnap a váradi filharmónia mai hangversenyét beharangozó tájékoztatón. A tehát május 24-én 19 órakor, az Enescu-Bartók hangversenyteremben tartandó szimfonikus hangverseny műsorán szerepelnek a következő művek: A. Iorgulescu – Rondoul de noapte (bem.); Fr. Schubert: III., D-dúr szimfónia, D.200; Fr. Chopin: 2., f-moll zongoraverseny, op. 21. Vezényel és oboán közreműködik: Romeo Rîmbu. Közreműködik: Dana Borșan – zongora.

Visszatér

Utóbbi lapunknak elmondta: épp ezzel a Chopin-művel debütált Váradon 1979-ben. Ezért külön személyes is számára a mai hangverseny. Hozzátette: egyébként a karmesterek és a zenekarok nem szeretik a Chopin-műveket, de nem azért, mintha gyenge alkotások lennének, hanem mert összetettek. Volt is olyan alkalom, amikor egy karmester tudatta vele, szívesen látja a színpadon a művésznőt, de csak akkor, ha nem Chopint hoz magával. Ő pedig azt akart, ezért akkor inkább fel sem lépett…

További érdekessége a mai estnek, hogy Romeo Rîmbu ezúttal kettős minőségben, mint karmester és szólista szerepel a koncerten. Mint mondta, még egy további meglepetést is tartogat a nézőknek, de azt az újságírókkal sem osztja meg, hanem csak majd a jelenlévőkkel.

Ma este tehát elsőként Adrian Iorgulescu (1951–) Rondo-ul de noapte alkotása csendül fel. Az oboára, rézfúvós- és ütőhangszerekre írt mű egy rezesbanda körbe való menetelésének érzetét kelti. Ezt követően Franz Liszt (1797–1828) III., D-dúr szimfóniáját, D.200 hallhatja a nagyérdemű. A mű néhány hét leforgása alatt keletkezett 1815 májusa és júliusa között. A hangverseny második részét Frédéric Chopin (1810—1849) 2., f-moll zongoraversenye, op. 21 tölti ki. Két zongoraversenye közül időrendben az f-moll a korábbi, bár számozásuk a hagyomány szerint fordított: e-moll, op. 11 (1829–1830, ez az úgynevezett No. 1) és f-moll, op. 21 (1829, az ún. No. 2).

A meghívott szólista, Dana Borșan Kolozsváron született. A bukaresti Ciprian Porumbescu Zenekonzervatórium elvégzése után számos kurzus résztvevője volt: Hans Leygraf (Salzburg, Mozarteum), Heleni Boschi (Weimar). 17 országban több, mint 900 koncertet és szólóestet tartott már (Németország, Franciaország, Olaszország, Írország, Nagy-Britannia, Norvégia, Moldova, Magyarország). Szólista karrierje mellett kiemelkedő oktatói tevékenységet is folytat, 1990-től zongoraosztály vezetője a bukaresti Nemzeti Zeneegyetemen, diákjai számos nemzeti és nemzetközi verseny díjazottjai. 2012-től az intézmény szenátusának elnöki tisztét is betölti.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!