MediaSind: a sajtó és az újságíró helyzete napról napra egyre rosszabb

MediaSind: a sajtó és az újságíró helyzete napról napra egyre rosszabb
A média, de főként az újságíró helyzete napról napra egyre rosszabb, a sajtószabadság pedig egyre inkább a politikai hatalom kénye-kedvének van kiszolgáltatva, szögezi le a romániai újságírókat tömörítő MediaSind szakszervezet pénteken, a sajtószabadság világnapján kiadott közleményében.

‘Néhány nappal a sajtószabadság világnapja előtt a parlament módosította a büntetőtörvénykönyvet, beiktatva azt, hogy börtönbüntetéssel sújthatók azok a személyek, akik információkat tesznek közzé a bűnügyi perekről. Ezzel nemcsak a sajtószabadságot korlátozzák, hanem a lakosságnak is az információhoz való jogát. Társadalmunk egyik nagy baja az, hogy a közszolgálati média intézményei továbbra is politikai befolyás alatt állnak, a román közszolgálati televízió és rádió munkatársait pedig óriási nyomás alá helyezik, hogy felhasználják őket a választási kampányokban’ – írja a MediaSind.

A szakszervezet szerint a társadalmi párbeszédet minden szinten gátolja a megszorító és önkényes munkatörvény, súlyosan érintve a sajtót is, amely, legalábbis helyi szinten, megszűnőfélben van.

Az állampolgároknak meg kell érteniük, hogy a sajtó egy közjó, a demokrácia egyik alapköve. És az információhoz való jog ugyanolyan alapvető fogalom, mint az egészségügyi ellátáshoz való jog. Minden demokrata társadalom egyik legnagyobb elvárása az, hogy a sajtót ne ellenőrizze a kormány és ne manipulálják a politikusok. Ez azonban csak akkor következhet be, ha az állampolgárokban tudatosodik, hogy a sajtó az övék – nyomatékosítja még az újságírók szakszervezete.

A MediaSind képviselői az Európai Újságírók Föderációjával együtt egy sor követelést fogalmaznak meg, többek között: töröljék a büntetőtörvénykönyvből a sajtószabadságot gátló előírásokat, sürgősségi eljárással módosítsák a Román Televíziótársaság (SRTv) és a Rádiótársaság működési szabályzatát, sürgősen menesszék tisztségéből Doina Gradea elnök-vezérigazgatót, vizsgálják ki a korrupciógyanús szerződéseket a társaságon belül, dolgozzák ki és írják alá az ágazat kollektív munkaszerződéseit.

Május 3-át az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése nyilvánította a sajtószabadság nemzetközi napjának. Ezen a napon felhívják a figyelmet a szabad sajtó fontosságára, a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletben tartására, felmérik a média szabadságának aktuális helyzetét, illetve megemlékeznek a munkavégzés közben elhunyt újságírókról.

wwww.agerpres.ro