Medencék és buszállomásokról a tanácsülésen

Medencék és buszállomásokról a tanácsülésen
Kedd délben rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Két napirendi pont buszpályaudvarok megépítésére vonatkozott, és költségvetés-kiigazítás is volt.

Pásztor Sándor tanácselnök még tavaly jelezte, hogy rendbe teszi a közösségi közlekedést a megyében, aminek része, hogy főleg a városokban transzferállomás jellegű buszpályaudvarokat kell kiépíteni. Minden városnak a megyei önkormányzat küldött felszólítást, hogy adjon területet, és a tanács megtervezi, illetve megépíti a buszállomásokat. Korábban három város reagált, jellemzően az RMDSZ-es vezetésű Margitta, Székelyhíd és Nagyszalonta. A hajdúvárosban működik egy kisebb buszállomás, melyet egy magánvállalkozó működtet, viszont Margitta és Székelyhíd esetében megszülettek a vonatkozó helyi tanácsi határozatok. Ezért a keddi megyei közgyűlésen két témavágó előterjesztés szerepelt a napirendi pontok közt, azaz hogy Székelyhíd egy 1395 négyzetméternyi területet, Margitta pedig egy 2553 négyzetméternyi telket átad megyei közterületnek buszállomás építése céljából. Ugyan ezeket a javaslatokat most elutasította az ellenzék, így a kétharmados többség hiánya miatt megbuktak, viszont úgy tűnik, hogy mégis hajlandóság mutatkozik a PNL részéről, mivel feltűnt a láthatáron két másik település, a liberális vezetésű Belényes és Tenke. Valószínűsíthető tehát, hogy ha a jövő hónapban az előterjesztés-csomagban benne lesz együtt Margitta, Székelyhíd, Belényes és Tenke, akkor az át fog menni. Az ügyhöz hozzátartozik még, hogy Élesd negatív választ adott.

Uszodák

Egy másik határozattervezet tárgya költségvetés-kiigazítás volt. Ionel Avrigeanu liberális frakcióvezetőnek adott válaszában Pásztor Sándor kifejtette: a filharmónia esetében azért vonták vissza az év elején előirányzott 300 ezer lejt, mivel akkor azt remélték, hogy rendeződik decemberig a tulajdonjogi helyzete, de mivel még mindig nem született jogerős döntés a perben, a törvények értelmében nem végezhetnek olyan munkálatokat az ingatlanban, mint felvonónak a beszerelése, vagy akadálymentesítő rámpa építése.

A büdzsé kapcsán szó volt az uszodákról is, ugyanis Pásztor Sándor még a választási kampányában felvállalta, hogy minden Bihar megyei városnak, ahol nincs, legyen egy önálló uszodája, amit a Megyei Tanács velük szövetségben fog felépíteni. Jelen pillanatban egy-egy úszómedence Diófáson és Székelyhídon, illetve az ezeknek helyet biztosító épület a végső tervkivitelezési fázisban van abban az értelemben, hogy lassan elkezdődhetnek a munkálatok, ahogy az időjárás lehetővé teszi. Még három ilyen létesítménnyel úgy állnak Margittán, Érmihályfalván és Vaskohszikláson, hogy az előkészítési szakaszban vannak, és reményeik szerint pár héten belül kiírhatják a tenderpályázatokat, és tavasszal ezekkel is el lehet majd indulni. Élesden és Vaskohn viszont nem épülnek medencék, mert nem igénylik.

Dr. Carmen Pantiş aneszteziológus ezúttal sem tehette le a liberális tanácsosi esküjét, mivel a mandátumát a koalíció nem igazolta, az ellenzék pedig ismét megakadályozta azt, hogy a megye magán- és közvagyoni leltára aktualizálva legyen. Meghosszabbították a Tisza György és Tisza Kálmán és a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Igazgatóság (DGASPC) közt megkötött bérleti szerződést, és jóváhagyták, hogy a Megyei Tanács partner legyen egy, a nők és a családon belüli erőszak ellenes projektben. Eldőlt továbbá az is, hogy megalakulhat a repülőtér teljesítményét értékelő bizottság, mely elnökének Szabó József megyemenedzsert választották. Elfogadták emellett a 797-es számú megyei út 2+566-10+000 kilométerszakaszának stratégiai zajtérképét és vonatkozó akciótervét, és személyszállítási engedélyt bocsátottak ki a Poklostelek-Margitta útvonalra a Valenti Impex Kft-nek. Meg lett szavazva az is, hogy egy 29.528 négyzetméternyi terület a DGASPC adminisztrálásába kerüljön egy új utókezelő és -gondozó központ építése céljából fogyatékkal élő felnőttek számára Illyén, és elfogadták egyes növényi eredetű mezőgazdasági termékek átlagos árát a 2019-es fiskális évre, valamint a gyepből származó zöldtömeg tonnánkénti átlagos árát is szintén a 2019-es fiskális évre.

Ciucur Losonczi Antonius