Mátyás király képtelen történetei

Mátyás király képtelen történetei
Nagyvárad – A Matyi Műhely Bábszínház vezetője, Meleg Attila bábművész csütörtök délután díjazta a Mátyás király Nagyváradon című meseíró pályázat nyerteseit.

Összesen 72 egyéni és csoportos pályázat közül kellett a zsűrinek kiválasztania a legjobb munkát. Mint Meleg Attila főszervező az eredményhirdetés elején elmondta, nagyon változatos ötletekkel találkozott a meseírás során, egyetlen hiányosságuk az volt, hogy némelyek nem voltak eléggé kidolgozva. Volt, amelyben Mátyás király festményt lopott a váradi várból, megbűntette a gonosz buszsofőrt, aki 1,5 lejért árulta a jegyet, fellépett a cirkuszban, vagy éppen rendőrként védte a váradi lakosságot. Nem mindíg volt azonban hős, a történet szenvedő alanyává is vált néha, ha a mocsárból kellett őt kimenteni, vagy ha beleesett a Sebes Körösbe. De szervezett nagy uralkodótalálkozót is, és a kisfiúnál is igazságot tett, aki nem tudta megenni a sült krumpliját, mert a nagyok mindig elvették előle.

Díjazottak

Végül összesítésben az a mese nyerte el a zsűri igazi elismerését, mely a jó ötlet mellett igazán aprólékosan lett kidolgozva, részletesen elmesélte, hogyan törölte el Mátyás király a magas vámot a nagyváradi vásárban. A mesét a helyszínen fel is olvasták, sőt, Meleg Attila még annak az ötletét is felvetette, hogy a Matyi Műhely a gyermekszínjátszó csoporttal színpadra alkalmazza a történetet. Ennek megfelelően az első helyezett a 16-os iskola III.E. osztályos tanulója, Kemecsei Hunor lett, maga mögé utasítva a II. helyezett Wagner Áront, illetve a III. helyezetteket, Fekete Dórát, Váradi Fruzsinát és Olteán Franciskát. A díjakat Meleg Attila bábművész a társszervező Premontrei Öregdiákok Egyesülete elnökével, Pásztai Ottóval és a Partiumi és Bánsági Műemlék és Emlékhely Társaság elnöke, Dukrét Gézával adta át.

Nagy Anikó