Maturanduszok műsoros estje

Nagyvárad – Csütörtök este a nagyváradi Ady Endre Liceum XII. A Filológia osztályának harminckét tanulója maturandusz estet rendezett.

Az iskola dísztermét zsúfolásig megtöltő közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a XII. A. osztály tanulóinak szinte hagyományt követő műsorát. Először a kivetítőn mutatták be a fiolológia szakos tanulókat, maj a diákok vállon átvethető lepelszerű felsőruhában, tógában léptek fel, jelképezve hogy ők „héroszok”. Egy tánccal mutatkoztak be Zorba, a görög című film zenéjére, majd paródiák következtetek, amelyek felelevenítették egyik-másik tanáruk viselkedését, modorát, többször bizony kritikusan is. Sor került a román, a magyar, az olasz és a történelem szakos pedagógusok kigúnyolására. Természetesen a szellemes és modern zenével kísért paródiák, nem voltak bántóak.

A diákok nem kímélték önmagukat sem, amikor saját nyelvtudásukat is parodizálták, valamint felidézték az évek során feljegyzett, ún. beköpéseket is. Igen megragadó volt a fiúk tánca, akik a mai világhoz alkalmazkodó modern és vonzó teljesítményt nyújtottak a lányokkal egyetemben. Befejezésül az iskola melletti Fő utcán jeentek meg a kivetítőn, fennen hirdetve önmagukról, hogy vidáman és bátran néznek szembe a vitatott jövővel. Ugyanakkor hangoztatták a fiatalokkal idősekkel való barátságot. Végezetül osztályfőnökük András Emese magyar szakos tanárnő szólt hozzájuk, aki kiemelte, hogy igen kiváló osztályt vezetett, hiszen összmédiájuk 9-en felüli, majd egyenkét kihívta a megdícsért tanulókat. Kifejtette, hogy az ifjúság azonos a régivel, csak más formában, de azt is elmondta, hogy szembe kell nézzenek, nem csak a sikeresnek ígérkező érettségivel, hanem a jövővel is.  A nagy sikert kiváltó eseményt követően után állófogadást rendeztek a tanárok, a diákok és a hozzátartozók számára.

Tuduka Oszkár