Mától bárányvásár az Őssi piacon

Mától bárányvásár az Őssi piacon
Nagyvárad – Idén is a nagyváradi Őssi piacon vásárolhatóak meg a húsvéti bárányok. Tegnap írta alá a Piac és Közterület-felügyelőség és az Állat-egészségügyi Igazgatóság az erre vonatkozó protokollumot.

Mától kezdődően nagyszombatig, naponta 7 és 19 óra között húsvéti bárányvásár helyszíne lesz a váradi Őssi piac. A Piac- és Közterület-felügyelőség (RAPAS) és az Állat-egészségügyi Igazgatóság tegnap aláírta az erre vonatkozó protokollumot, mely biztosítja, hogy minden az előírásoknak megfelelően zajlódjon. Negyven mészáros fogja elvégezni az élő bárányok levágását, és mintegy ötven értékesítőnek tudnak helyet biztosítani, tudtuk meg a tegnapi terepszemlén. Főleg Bihar megyéből érkeznek idén árusok, míg tavaly a szomszédos megyékből is szép számban jelen voltak. A feltételek, de a levágás módszere sem változott tavalyhoz képest. Miután a kliens kiválasztotta és lemérette a levágásra szánt példányt, az elkerített vágóhelyre viszik. Ott egy elektromos sokkolóval alig 30 másodperc alatt megölik az állatot, és egy horogra kerül, míg a vére ki nem csöpög.

Protokollum

A következő szakaszban a speciális öltözékben lévő mészárosok megnyúzzák a bárányt, és eltávolítják a felesleges belső szerveket. Ezeket külön gyűjtőhelyen tárolják. Külön odafigyelést igényel, hogy senki idegen ne férjen hozzá a konténerekhez, ugyanis tavaly volt arra példa, hogy loptak ezekből. A szakszerűen megtisztított és feldarabolt állatot végül átnyújtják a vásárlónak. A protokollum szerint az élelmiszer-biztonsági szakfelügyeletet az Állat-egészségügyi Igazgatóság biztosítja majd, míg a RAPAS az EU által megszabott normák betartásáért és az ideiglenes vágóhely szakszerű működéséért felel. Bihar megyében egyébként Belényesben és Biharfélegyházán lehet még élő bárányt vásárolni. A tavalyhoz képest nem drágult az élő bárány vágásának az ára. Idén is 20 lejért – illetve a báránybőrért – végzik el a „piszkos” munkát a mészárosok.

Mészáros Tímea