Második népszavazás is lehet?

Második népszavazás is lehet?
Május 19-én lesz népszavazás Romániában Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltásáról, döntött kedden a bukaresti parlament. A szavazati joggal rendelkező állampolgároknak arról kell véleményt nyilvánítaniuk, hogy akarják-e Traian Băsescu leváltását.

A parlamentben tegnap a döntés előtt vita alakult ki a referendum napját illetően. A Băsescut támogató Demokrata Párt (PD) nem értett egyet a szombati időponttal, mivel az szerintük munkanapnak számít, így kevesebben fognak megjelenni az urnáknál. Egyes bukaresti megfigyelők szerint a Băsescu ellen összefogó politikai erők azért tűzték ki szombatra a népszavazást, hogy alacsony részvétel esetén vasárnap is folytatódhasson a referendum. Ezzel azt szeretnék bebizonyítani, hogy Băsescu népszerűsége nem is olyan magas, mint felmérésekből kitűnik, és ezzel kívánják gyengíteni pozícióját. Romániában volt már példa “túlórázó” népszavazásra.  

Váloztatás

A parlamenti vita során a leghevesebb szóváltást a felfüggesztést kezdeményező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik módosító indítványának elfogadása váltotta ki. A referendumról szóló törvényt a parlament tegnap úgy módosította, hogy érvénytelen népszavazás esetén a törvényhozásnak kell megállapítania, mi történjen a továbbiakban a leváltási procedúra során. Megfigyelők szerint ezzel a módosítással a parlament megteremtette annak a lehetőségét, hogy a május 19-i esetleges érvénytelen népszavazás után újabb referendumot írjanak ki Băsescu leváltásáról, ha ebbe az Alkotmánybíróság is belemegy. Ezzel az államfő felfüggesztési időszakát a jelenlegi harminc nap lejárta után újabb egy hónappal hosszabbítanák meg.

Szeghalmi Örs